Pretraga

Kreću pregovori o novom Zakonu o radu: Imamo previše ugovora na određeno vrijeme

A- A+

Kada je u pitanju stav o radu na neodređeno vrijeme, ministar Josip Aladrović je rekao da “imamo previše prekarnog rada, imamo previše ugovora na određeno vrijeme, imamo previše ugovora koji su domeni nesigurnog oblika rada”. Zatim je dodao da će takve “ugovore smanjivati, a povećati broj ugovora na neodređene s tim da određene kompenzacije moraju biti učinjene”.

Gradilište | foto: Unsplash

Nakon što su obavljeni pregovori sa sindikatima i poslodavcima, trebali bi krenuti i pregovori oko novog Zakona o radu. Josip Aladrović je rekao da očekuje da će oni kratko trajati.

– Prethodne smo konzultacije imali s ciljem ujednačavanja prioriteta, ujednačavanja tema i stavova, rekao je ministar.

Upitan zašto misli da će baš on imati toliko sreće, budući da se brzo usuglašavanje do sada nije događalo, Aladrović je rekao da u prilog tome ide kvalitetna politika Vlade.

Izdvojeni članak

Minimalne plaće građevinskih radnika propisane novim kolektivnim ugovorom

Rad na neodređeno vrijeme

– Pristupili smo pregovorima otvorenim dijalogom između svih zainteresiranih strana. Mislim da su dvije strane već postigle određene konsenzuse, a ja se nadam da će se oni postizati i kroz pregovore”, dodao je.

Kada je u pitanju njegov stav o radu na neodređeno vrijeme, ministar je rekao da “imamo previše prekarnog rada, imamo previše ugovora na određeno vrijeme, imamo previše ugovora koji su domeni nesigurnog oblika rada”. Zatim je dodao da će takve “ugovore smanjivati, a povećati broj ugovora na neodređene s tim da određene kompenzacije moraju biti učinjene”.

Izdvojeni članak

Unatoč pandemiji u Hrvatskoj nedostaje radne snage na području graditeljstva

Rad od kuće

Jedan dio Zakona o radu, rekao je Aladrović, tiče se i rada od kuće koji još, usprkos pandemiji, nije zakonski uređen.

– Svjesni smo određenih nedostataka u trenutnoj zakonskoj regulativi, no pandemija nas je naučila da se svi moramo prilagoditi novom normalnom”, rekao je.

Copy link
Powered by Social Snap