Pretraga

Milijuni tek dolaze: Više od milijardu kuna promijenilo je istarsku cestovnu infrastrukturu

A- A+

U protekle dvije godine u Istri su pokrenuti projekti izgradnje cestovne infrastrukture vrijedni 1,5 milijardi kuna. Projekti, od izuzetne važnosti za Istru, preduvjet su održivog razvoja i konkurentnog gospodarstva. Jedan od najznačajnijih projekata izgradnja je Istarskog ipsilona.

istarski ipsilon

Istarski ‘ipsilon’ | foto: Istarska županija

Ulaganje u infrastrukturu ulaganje je i u budućnost gospodarstva, turizma i kvalitetnog života građana.

Istarska županija u protekle dvije godine pokrenula je projekte izgradnje cestovne infrastrukture vrijedne preko 1,5 milijardi kuna. Riječ je o projektima izrazite važnosti za Istru, a koji će osigurati kvalitetan život lokalnog stanovništva, unapređenje gospodarstva i poboljšanje turizma.

Istarska županija planira dugoročno ulaganje u izgradnju cestovne infrastrukture, u njen planski razvoj, što je definirano i strateškim dokumentima Prostornim planom Istarske županije, Županijskom razvojnom strategijom te Glavnim planom razvoja prometnog sustava Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije do 2030. godine.

Istarski ipsilon u drugoj fazi izgradnje

Najveća investicija i jedan od najznačajnijih projekata istarski je ipsilon, a trenutno je u tijeku druga faza njegove izgradnje, dionica od čvora Rogovići do čvora Vranja, dužine 28,4 kilometara. Ovaj projekt vrijedan je 1,2 milijarde kuna, a provodi ih koncesionar Bina-Istra. Kraj radova očekuje se uskoro, s obzirom na očekivano vrijeme trajanja tri godine od početka, 2018. godine.

– Istarski ipsilon će u potpunosti biti dovršen u punom profilu na području Istarske županije 2024. godine, navode iz Istarske županije.

Izdvojeni članak

Istra dobiva znanstveno edukacijski centar vrijedan osam milijuna kuna

Nova milijunska ulaganja

Preko 100 milijuna kuna uloženo je u 388,2 kilometra državnih cesta u Istarskoj županiji u 2020. godini. Planom nabave za 2021. godinu Hrvatskih cesta za područje Istarske županije predviđeno ukupno 127.578.000,00 kuna.

Neke od planiranih investicija obuhvaćaju rekonstrukciju  dionice Porte Porton – Buzet, vrijednosti 27 milijuna kuna, rekonstrukciju graničnog prijelaza Plovanija, vrijednosti 17 milijuna kuna i rotor Žminj, vrijednosti tri milijuna kuna.

U 2021. godini Istarska županija planira ulaganje od 44 milijuna kuna  za redovito održavanje županijskih i lokalnih cesta te 21 milijun kuna za izvanredno održavanje županijskih i lokalnih cesta.

Copy link
Powered by Social Snap