Pretraga

Napokon novi granični prijelaz između Hrvatske i BiH: Slijedi otvaranje 20 milijuna vrijednog mosta

A- A+

Na otvaranje graničnog prijelaza između Stare Gradiške u Hrvatskoj i Gradiške u BiH čeka se već neko vrijeme. Most preko Save preko kojega će se odvijati promet na prelasku između dvije države izgrađen je 2022., no postojale su zadrške za njegovo otvaranje. S hrvatske strane nisu bili dovršeni radovi, za što su bili istovremeno optuženi Ministarstvo financija i Hrvatske ceste. Prometovanje 20 milijuna vrijednim mostom ipak se nazire, nakon što su u radove uvedeni izvođači odabrani u 2023.

Stari prijelaz Stara Gradiška – Gradiška | Foto: screenshot/GoogleMaps

Na graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske kod Gradiške, izgrađen je most preko Save. O mostu se govori od 2022. godine, kada su krenuli radovi od skoro 20 milijuna eura, no nije se znalo kada će se most otvoriti.

Most se za promet nije otvarao zbog zadrški u dovršavanju radova s hrvatske strane, a o mogućnostima zašto most nije otvoren nagađalo. Kao krivci su se navodili Hrvatske ceste i Ministarstvo financija. No, i jedni i drugi su se ogradili od odgovornosti za napredak radova na graničnom prijelazu.

Ugovor odavno sklopljen

Iako su Hrvatske ceste u rujnu 2023. sklopile ugovor o izvođenju radova, a izvođač je odabran, ni u ožujku ove godine nije pušten u posao. Kako je navedeno iz Hrvatskih cesta, kasnilo se prije svega zbog loših hidroloških uvjeta, ali se početak izgradnje napokon nazire.

Izdvojeni članak

Na otvaranje ovog mosta čeka se već 14 mjeseci, dva je pregleda do otvaranja

Izgradnja graničnog prijelaza između Hrvatske i BiH uz novi most kod Gradiške počinje ovaj tjedan. Nagoviješta se nova i najbrža cestovna veza od Zagreba pa sve do susjedne države, piše Poslovni dnevnik.

Još samo granični prijelaz

Ministarstvo financija, koje financira gradnju, potvrdilo je kako bi radovi, nakon što su već pomicani od 10. travnja, trebali krenuti. Početak radova očekuje se ovaj tjedan, a granični prijelaz posljednji je element koji nedostaje kako bi novi most kod Gradiške napokon bio u funkciji.

– U tijeku je doprema potrebnih gradilišnih kontejnera i ograde, a do kraja tjedna potrebnih strojeva i opreme te građevinske armature. Dakle, po predaji gradilišta izvođaču, radovi teku prema planiranoj dinamici, očitovalo se ministarstvo o početku radova.

Trenutno su u tijeku radovi na spojnoj brzoj cesti do Okučana, koja s hrrvatske strane povezuje most s autocestom Zagreb-Lipovac, a za koju se očekuje gradnja u razdoblju od godinu dana nakon početka izvođenja. Budući da prijelaz još nije u funkciji, a na toj se trasi odvija najveći dio teretnog cestovnog prometa između država, dovršetkom radova očekuje se prometno rasterećenje.

Copy link
Powered by Social Snap