Pretraga

Nema više ‘Badela’, krenulo rušenje simbola gospodarskog razvoja

A- A+

O rušenju kompleksa tvornice Badel govorilo se od 2015. godine, kada je usvojen novi Generalni urbanistički plan, u kojem su zacrtani veliki planovi za čitavu ‘Zonu Badel’. Međutim, rušenje je nešto sačekalo, te ga je tek 2022. godine pokrenula tvrtka Sesvete park. Do danas, gradilište je očišćeno, no s njime se ništa ne događa. Sjeverno od lokacije tvornice, nalazila se vila Badel, u kojoj je bio smješten Općinski sud. Podsjećala je na povijest mjesta i znali su ju svi stanovnici naselja, no sada se i ona ruši.

rušenje vile Badel u Sesvetama | screenshot GoogleMaps/Martina Gelenčir, Canva

U Sesvetama se ruši zgrada koja je bila kultni simbol naselja. Nalazila se sjeverno od ‘Zone Badel’ u Sesvetama, a nekadašnji kompleks je zauzimao ukupno otprilike 4,8 hektara te je bio smješten između Zagrebačke ceste na sjeveru, Ulice kneza Ljudevita Posavskog na zapadu, potoka Vuger sa istočne i industrijskog kolosijeka sa južne strane. Nakon rušenja tvorničkog kompleksa, gradilište je očišćeno, no s tim zemljištem i dalje se ništa ne događa.

Izdvojeni članak

Uz željezničku mrežu kreće i obnova zgrada kolodvora: Među prvima na redu ona kolodvora u Sesvetama

Lokacija je bila od značaja kako za gospodarski razvoj, tako i zbog industrijske namjene prostora, no, nakon što je propalu tvornicu preuzeo novi investitor, krenulo je njeno rušenje. Pet godina nakon što se krenulo pričati o prenamjeni zemljišta, tvrtka Sesvete park 2022. krenula je rušiti kompleks te raščišćivati teren, što smo prenijeli, a na zemljištu se ništa ne događa. Međutim, sjeverno od kompleksa, u tijeku je rušenje kultne vile Badel, koja se prethodno koristila kao zgrada općinskog suda.

Radovi na Branimirovoj i Kolakovoj trebali bi građanima istočnog dijela Zagreba ponuditi prometno rasterećenje. Što je napravljeno i koje su faze radova pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap