Pretraga

‘Novi Sad na vodi’ – Stambeno poslovni mega kompleks izazvao kaos u Vojvodini

A- A+

Projekt urbanizacije novosadske obale trebao bi rezultirati izgradnjom objekata ukupne površine 39.600 kvadrata s 2.299 stambenih jedinica raspoređenih u pet zona. Dobio je zeleno svjetlo usvajanjem urbanističkog plana, a građani mu se protive zbog netransparentnosti.

Novi Sad na vodi

Novi Sad na vodi | vizualizacija, screenshot 021.rs

Novi Sad na vodi‘, urbanistički projekt razvoja obale ovog vojvođanskog grada naišao je na veliko negodovanje građana koji su pokušali ući u Skupštinu Vojvodine i spriječiti zastupnike vladajuće većine u donošenju novog generalnog urbanističkog plana koji bi omogućio realizaciju investicije. Došlo je i do fizičkog obračuna. Projektu se zamjera elitistički pristup i devastacija prirodnog staništa 139 vrsta ptica.

No, prema podacima koje navodi Radio Slobodna Europa (RSE), gradnja novosadskog stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru starog brodogradilišta na obali Dunava bit će realizirana, Novosađani u svome naumu nisu uspjeli. Glasanje je provedeno i ‘Novi Sad na vodi’ je usvajanjem službenog nacrta generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine, dobio zeleno svjetlo.

Kompleks od pet zona

Što sve obuhvaća ‘Novi Sad na vodi’ može se iščitati iz ‘Analize saobraćaja pomoću mikro i makro simulacije saobraćajnih tokova na lokalitetu Brodogradilišta u Novom Sadu’, dokumenta koji je 2019. godine izradio ‘Via inženjering’, a koji je objavio portal 021.rs . Dokument pokazuje kako je prostor podijeljen u pet zona, od kojih je jedna isključivo poslovna, a jedna isključivo stambena.

Ostale zone su mješovite, s namjenom stanovanja i komercijalnih sadržaja. U jednoj zoni planiran je i hotel. Dvije najveće zgrade imaju po 20 katova i nalaze se na kraku parcele Brodogradilišta koji ulazi u Dunavac. S ove lokacije pruža se pogled na Dunavac, ali i Ribarski otok. Ove dvije zgrade okružuje još desetak manjih, a tu je i pristanište za čamce.

U ovim zonama bi se, prema procjenama, moglo nalaziti 2.299 stanova, u stambenim i mješovitim zgradama. Ukupna kvadratura planiranih objekata je 39.600 kvadrata.

Izdvojeni članak

Više od pola milijuna eura za lokalne infrastrukturne projekte pogranične suradnje Hrvatske i Srbije

Politička pozadina

‘Novi Sad na vodi’ kontroverzan je projekt zbog lokacije na kojoj se nalazi. Riječ je o širem području nekadašnjeg, sada zatvorenog i propalog, novosadskog brodogradilišta na Dunavu koje ima status neslužbenog ptičjeg rezervata. Vlasnik ove parcele je tvrtka Uni-Galens za koju srbijanski mediji tvrde da je blisko povezana sa SNS-om te da je, navodno, jedan od njezinih financijera.

Iza ideje stoji pak bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On je nedavno od Aleksandra Vučića preuzeo vodstvo nad vladajućom Srpskom naprednom strankom te, kako kažu u Novom Sadu, a prenosi Jutarnji list, želi sebi podići spomenik.

Pogledajte ovdje kako će izgledati prostor u kojem će se održati Expo 2027 u Beogradu.

Copy link
Powered by Social Snap