Pretraga

Pogledajte kako izgledaju stepenice nagrađene Zlatnom vrujom za najbolju devastaciju na pomorskom dobru

A- A+

U devastiranoj uvali Vruja, između Brela i Piska, nezadovoljni građani okupili su se po drugi put na prosvjedu protiv bespravne gradnje. Ovaj put dijelili su i nagrade za najbolju devastaciju na pomorskom dobru.

Foto: VRUJA – Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

– Dodijelili smo nagradu Zlatna Vruja za drugu najbolju devastaciju na pomorskom dobru. Nije otišla daleko – eno je u Marušićima, kod Talijana Giuseppea Sparte. Osvojio je simpatije zahtjevnog žirija jer je potpuno bespravno izgradio tristotinjak betonskih stepenica u uvali Borak, da bi onda na njih postavio kamere i počeo neovlašteno snimati mještane. Prije nego što je Sparta izgradio to gigantsko betonsko zdanje, ondje su postojali putevi kojima su se mještani i njihovi gosti spuštali na plažu. Sad više ne mogu”, pišu.

Sparta je pregradio put. S vremenom je stavio i katanac na svoje stepenice, tako da se nitko osim njega ne može spustiti do mora, dodaju organizatori, a u obrazloženju nagrade, žiri je istaknuo kako je Giuseppe Sparta doslovce zaključao plažu.

– Inspekcije su te stepenice proglasile opasnima po život jer prijeti odron kamenih gromada, ali iste te inspekcije nikako da sruše i saniraju stepenice i oslobode mještanima put do plaže, objasnili su.

zlatna vruja 2021.

nagrada Zlatna vruja 2021.

Žiriju nije bilo lako izabrati pobjednika

Pobjednika nije bilo lako izabrati. Na natječaj je pristiglo više od 50 prijava iz cijele Hrvatske. Uz to je dodijeljeno i posebno priznanje. Otišlo je u ruke investitorima hotela u Postirama na Braču. Žiri Zlatne Vruje smatra da bi taj objekt osvojio njihovu nagradu da je kojom srećom bio građen bez dozvola. Malo je nedostajalo da nagrada ode u Postire. Snimke tog hotela ovo ljeto zaprepastile su javnost, a više o toj temi i hotelu možete pročitati ovdje.

Organizatori nagrade ističu da je riječ o veličanstvenoj betonizaciji malog ribarskog mjesta i zato su investitori, momci inače okupljeni u plinarsku tvrtku PPD, Pavao Vujnovac, Josip Jurčević i Zoran Gobac, dobili njihovo posebno priznanje za najljepšu betonizaciju na obali, ali hotel je potpuno legalan, ističu organizatori.

– Ljudi se pitaju kako je to moguće. Mi ne znamo odgovor, ali znamo da je firma od ove trojice investitora posudila HDZ-u 4.2 milijuna kuna o čemu se već naveliko pisalo. Podržava ih i lokalna vlast, načelnik Postira je oduševljen projektom najavio da će im sagraditi novu plažu ispred hotela, rekao je da se na onoj staroj nitko nije kupao. Pavao Vujnovac, Josip Jurčević i Zoran Gobac uložili su na milijune milijuna eura po obali u zadnjih par godina bez da se itko pita otkud im novac. Jurčević je prije ovoga bio zamjenik ravnatelj SOA-e, sigurnosne obavještajne agencije, pišu.

Podijelili su i tri pohvalnice

Prvu pohvalnicu dobio je bespravni graditelj Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske za projekt bespravne izgradnje zgrade Općinskog suda u Splitu.

Drugu pohvalnicu dobio je “vlasnik pomorskog dobra” Tomislav Meštrović jer je neumorno i predano tjerao Tonku Alujević sa svoje privatne plaže u Drveniku Velom uvjeravajući da je pomorsko dobro njegovo privatno vlasništvo.

Treću pohvalnicu dobila je investitorica Tereza Žderić za harmonizaciju splitske uvale Ježinac, bagerima i pikamerima.

Copy link
Powered by Social Snap