Pretraga

Otvorena Providurova palača u Zadru: Projekt obnove vrijedan više od 66 milijuna kuna

A- A+

Nakon obnove vrijedne više od 66 milijuna kuna, prošli je tjedan otvorena Providurova palača u Zadru koja zajedno s ranije obnovljenom Kneževom palačom čini kompleks zvan ‘Dvije palače’. Otvorenju je nazočila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Otvorenje Providurove palače u Zadru | foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Projekt obnove Providurove palače vrijedan je više od 66 milijuna kuna od čega je čak 56.5 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije.

Novi kompleks Dvije palače, koji predstavlja integralnu cjelinu Providurove i Kneževe palače, prostire se na 7.000 metara kvadratnih. Većina prostora namijenjena je izložbeno-galerijskoj djelatnosti, dok su za glazbena i filmska događanja rezervirana velika Polivalentna dvorana opremljena DCP projektorom i platnom, kapacitetom puno veća od Koncertne dvorane Braće Bersa u Kneževoj palači.

Prostor Dvije palače, kako je najavio gradonačelnik Zadra Branko Dukić, postat će kulturni dnevni boravak Zadra otvoren svim građanima i posjetiteljima cijele godine. A uspješno provedeni projekt je komentirala i ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek.

Otvorenje Providurove palače u Zadru | foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Izdvojeni članak

Uskoro kreće obnova i sanacija palače Sponza: Investicija vrijedna oko 4.7 milijuna kuna

‘Ovdje će svoj dom i prostor pronaći svi umjetnici i kreativci’

– Velikih integriranih kulturnih priča ima puno, ali mi bismo, naravno, voljeli da ih je još više. Međutim, ovako velikih i uspješnih projekata kao što je ovaj kompleks Kneževe i Providurove palače u Zadru nema puno u Hrvatskoj, izjavila je Obuljen Koržinek.

Ministrica je tom prigodom izrazila i zadovoljstvo što taj baštinski prostor od danas ponovno postaje kuća umjetnosti i kulture.

– Čini mi se kao da je bilo prije godinu ili dvije kad smo otvorili Kneževu palaču. Sve je išlo nekim svojim redom i jako smo sretni da je ovaj baštinski prostor od danas ponovno postaje kuća umjetnosti i kulture, kuća otvorena svim Zadranima, svim posjetiteljima, da će ovdje naći svoj prostor i svoj dom svi umjetnici i kreativci koje smo mogli večeras čuti u fragmentima i nastaviti divnu tradiciju zadarskih umjetnika, rekla je Obuljen Koržinek.

Copy link
Powered by Social Snap