Pretraga

Predan zahtjev za zaustavljanje netransparentne izgradnje na Vrbanima

A- A+

Više od 1200 popisa stanovnika prikupila je građanska inicijativa Zeleni Vrbani s ciljem zaustavljanja prekomjerne gradnje i hitne izrade prometne studije za područje Vrbana.

Foto: Građanska inicijativa Zeleni Vrbani

Uz nedavni početak izgradnje zgrade od 50 stanova, u istoj je ulici u planu izgradnja čak tri zgrade, projekta „Soliteri“, čija će realizacija, već je sad jasno, uzrokovati prometni kolaps, eskalirati probleme s parkingom, oduzeti zelenu površinu građanima, a istovremeno, unatoč tome što je riječ o mješovitoj (M) a ne stambenoj (S) zoni, neće zadovoljiti niti jednu javnu funkciju.

– Sve u vezi s ovim projektom je upitno: riječ je o gradskoj zemlji, a natječaj je raspisao privatni investitor koji nema niti pedalj zemlje u vlasništvu, natječaj za dvije stambene zgrade izigrali su tako da su postavili zajedničku garažu pa su u naravi dobili tri zgrade s ukupno 187 stanova“, govore iz inicijative Zeleni Vrbani, podsjećajući kako Vrbani 2 već u ovom trenutku imaju problem parkinga, te da je nedavno (također na zakonski diskutabilan način) započela gradnja sedmerokatnice, prve od 4 novogradnje radi kojih je i pokrenuta peticija.

Izdvojeni članak

Borba za ‘prenapučene’ Vrbane: U planu je izgradnja četiri nove stambene zgrade, stanovnici pokrenuli peticiju

Preopterećenost Rudeške ceste

– Prometni čepovi i preopterećenost Rudeške ceste dosežu sulude razmjere, i to ne samo u rush houru, već i kasno navečer, poglavito radi pozicije McDonald drive-in restorana. Policijska uprava zagrebačka potvrdila nam je nakon analize kako je prometna infrastruktura kvarta već sada, dakle s 237 stanova (i 350 automobila) manje, potkapacitirana, dodaju iz inicijative “Zeleni Vrbani”.

Inicijativa je posljednjih mjeseci napisala više dopisa raznim gradskim uredima, koje u nadležnosti imaju kontrolu projekata i brigu o razvoju grada, tražeći odgovore na konkretna pitanja te obustavu izdavanja bilo kakvih dozvola prije provedbe prometne studije. Posljednji u nizu je odgovor Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj koji odgovornost prebacuje na Mjesni odbor, iako je i sam MO od Grada tražio isto – hitnu izradu prometne studije. Uz peticiju, GI Zeleni Vrbani predala je zahtjev za očitovanjem o privatnoj izgradnji na površini M1 u gradskom vlasništvu.

Foto: Građanska inicijativa Zeleni Vrbani

– Mjesni odbor je dao negativno mišljenje o projektu “Soliteri“, stanovnici peticijom traže to isto, no Grad i dalje, bez da uzme u obzir navedena mišljenja i bez da prije bilo kakvog projekta napravi ozbiljnu studiju, tvrdi da je sve vezano uz projekt u skladu s propisima.

Zanima nas čemu služi Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada ako nikakve strategije za razvoj Vrbana nema, zaključili su iz Zelenih Vrbana.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap