Pretraga

Predsjednik HGK: ‘Evidentno je kako će Pelješki most dodatno osnažiti ekonomske potencijale RH’

A- A+

Otvaranje Pelješkog mosta i spajanje južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske komentirao je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović. Istaknuo je veliku važnost ovog mega projekta za hrvatsko gospodarstvo i ekonomiju.

Predsjednik HGK, Luka Burilović | HGK

Cijela Hrvatska danas iščekuje otvorenje Pelješkog mosta. Svi su svjesni koliki će utjecaj imati prometnica na hrvatsku povezanost jer će se konačno moći doći automobilom do južne Dalmacije bez prolaska bosanskohercegovačke granice. Važnost najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti Republike Hrvatske istaknuo je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

– Otvaranje Pelješkog mosta konačno spaja hrvatski teritoriji u jednu cjelinu. Osim što je to naš jasan strateški cilj, ujedno je i cilj EU. Važnost Pelješkog mosta vidi se i u činjenici da su njegovu izgradnju podržale SAD, dominantno financirala EU, izgradila kineska poduzeća uz nadzornu kontrolu hrvatskih institucija i stručnjaka. Evidentno je kako će Pelješki most dodatno osnažiti ekonomske potencijale Republike Hrvatske, a naglašeno povećati konkurentnost gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije, učiniti Pelješac, Korčulu, Mljet i Lastovo kao i Dubrovnik pristupačnijima. Gužve na graničnim prijelazima s BiH bit će manje, a prometna povezanost i protočnost veća, rekao je Burilović.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako Pelješki most izgleda noću: Donosimo detaljan program svečanosti otvorenja

Cestovna infrastruktura četvrta najbolja u EU

Komentirao je i cestovnu infrastrukturu Hrvatske u odnosu na ostatak Europske unije. Povezanost Hrvatske autocestama je daleko dogurala od osamostaljenja prije više od trideset godina.

– Puštanjem u promet Pelješkog mosta i prometnom približavanju krajnjem jugu zemlje, Republika Hrvatska polako zaokružuje mrežu suvremenih prometnica, od prometno izolirane zemlje s manje od 300 kilometara autocesta prije tridesetak godina, danas smo s više od 1.300 kilometara autocesta i brzih cesta četvrta najbolja zemlja u EU po broju kilometara na milijun stanovnika, rekao je Burilović.

Izdvojeni članak

Dvojica inženjera u Pelješki most ugradili krunicu: ‘Pomolili smo se na vrhu visokom sto metara’

U jednoj godini ušli u Schengen, euro prostor i otvorili Pelješki most

U istoj godini smo službeno primljeni u euro područje, Schengen prostor i završili smo najveći infrastrukturalni projekt u povijesti RH. Dodao je kako je to sve postignuto za vrijeme najzahtjevnijeg inozemnog političkog okruženja od Drugog svjetskog rata.

– Otvaranje Pelješkog mosta jedan je u nizu pozitivnih trenutaka ove godine za Hrvatsku. Službeno smo primljeni u euro područje 12. srpnja te ćemo preuzeti euro kao službenu valutu 1. siječnja 2023. Istog bismo dana trebali ući u Schengen prostor. Nije bez razloga da su nam sve tri ključne rejting agencije podigle kreditni rejting na najvišu razinu od stjecanja državne neovisnosti. Na kraju trebamo s ponosom naglasiti da smo sve to postigli kao društvo u trenucima kada je inozemno političko i gospodarsko okruženje vjerojatno najsloženije od Drugog svjetskog rata. Izgradnjom prometnih i energetskih objekata; autoceste, mostovi, LNG terminal u Omišlju, te ulaskom u euro područje i schengenski prostor osiguravamo kapacitete za razvoj, ali i spremnost na potencijalne krize, zaključio je Burilović.

Copy link
Powered by Social Snap