Pretraga

Orban i Vučić pokrenuli radove na pruzi koja povezuje Srbiju i Mađarsku

A- A+

Obnavlja se pruga koja je izgrađena 1885. godine, a povezuje gradove Suboticu i Szeged. Promet na njoj je u potpunosti obustavljen 2015. kada su se njome služili migranti za masovan ulazak u Mađarsku.

Trasa Subotica – Szeged | Foto: Google Maps

Radi se o obnovi 27 kilometara pruge koja će spajati vojvođanski grad Suboticu i mađarski grad Szeged. Projekt je financirala Europska unija, a Srbija je izdvojila 86,7 milijuna eura preko kredita i iz proračuna. Završetak radova očekuje se krajem 2022. godine, a vlakovi bi trebali voziti do 120 kilometara na sat kada se završi.

Viktor Orban i Aleksandar Vučić su istaknuli da će ova pruga omogućiti turistički razvoj i razvoj trgovine u ove dvije pogranične pokrajine, ali i kulturno zbližavanje njihova dva naroda. Orban je još jednom podržao i ulazak Srbije u Europsku uniju, piše Index.

– Svi dobro znamo da je Srbija vrata Balkana i ključna zemlja za sigurnost Europe. Istina je i znamo da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU, rekao je na svečanosti Orban.

Radio televizija Vojvodine i agencija Tanjug su prenijeli da je i predsjednik Srbije naglasio da će obnovljeni željeznički pravac ojačati ekonomske, kulturne i prijateljske veze između Srbije i Mađarske, kao i između Srba i Mađara.

– Građani i gospodarstvo će imati izravan pristup luci Baja na Dunavu i luci Szeged na Tisi, kao i logističkim centrima u Vojvodini i Beogradu. Pruga Subotica – Horgoš će se priključivati na brzu prugu Beograd – Budimpešta, čime korisnici dobivaju pristup jugoistoku i sjeverozapadu Europe, naveo je Vučić.

Copy link
Powered by Social Snap