Pretraga

Preminuo poznati hrvatski arhitekt (67): Sudjelovao je i u izgradnji kampusa Borongaj

A- A+

Preminuo je Boris Koružnjak, poznati hrvatski arhitekt koji je godinama bio kontinuirano zaposlen na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, gdje je jedno vrijeme obnašao i funkciju dekana. Bio je i posebni savjetnik bivšeg rektora Damira Borasa, i to za prostorno planiranje u području arhitekture i urbanizma. U toj je funkciji bio uključen u projekt kampusa Borongaj.

Boris Koružnjak, foto: HKA

Boris Koružnjak rođen je 1955. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao 1979. i magistrirao 2000. godine na Arhitektonskom fakultetu. Tamo je bio kontinuirano zaposlen od 1982. godine, a stručno usavršavanje je odradio u Beču (ILBAU – GmbH) i Stuttgartu (Biro Laage & Partner, Biro Behnisch & Partner) tijekom 1989., 1992. i 1993. godine.

Bio je nositelj kolegija Zgrade za sport i Zgrade za zdravstvo, a uz to je bio i Predstojnik zavoda za arhitekturu od 2007. do 2011. godine, i Prodekan za poslovanje od 2003. do 2007. godine. Vršio je i funkciju dekana Arhitektonskog fakulteta, od 2011. do 2016. godine.

Bio je predstavnik Sveučilišta u Zagrebu pri međunarodnoj sveučilišnoj mreži europskih gradova u platformi za strategiju održive zaštite okoliša na sveučilištima – UNICA GREEN, kao i posebni savjetnik bivšeg rektora Damira Borasa, za prostorno planiranje u području arhitekture i urbanizma.

Izdvojeni članak

Prije 14 godina u Hrvatskoj se otvorilo šest velikih dvorana: Povod je bilo Svjetsko prvenstvo

Stručni rad

U suradnji s Gordanom Domić je ostvario niz stručnih projekata, realizirao značajna i veća arhitektonska djela, te uspješno sudjelovao na nizu arhitektonskih natječaja. Uz pedagoški i stručni rad, bio je višestruki konzultant za procjenu arhitektonsko-urbanističkih projekata (COWI-IPF).

Bio je i član domaćih i međunarodnih žirija na arhitektonsko-urbanističkim natječajima i bijenalima arhitekture. Za istaknuti je i da je bio član međunarodnih komisija za diplomske ispite na Ion Mincu, University of Arhitecture and Urbanism, Faculty of Architecture u Bukureštu.

Njegov znanstvenoistraživački rad usmjeren bio je usmjeren istraživanju modela stanovanja za starije, prostornih standarda za visokoškolske ustanove i tipskih modela sportskih građevina. Višestruko je izlagao radove na autorskim i skupnim izložbama, te kao gostujući profesor predavao na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Copy link
Powered by Social Snap