Pretraga

Prije 14 godina u Hrvatskoj se otvorilo šest velikih dvorana: Povod je bilo Svjetsko prvenstvo

A- A+

Za Svjetsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj 2009. godine izgradilo se šest dvorana u šest gradova. Novu dvoranu dobili su: Zagreb, Split, Zadar, Osijek, Varaždin i Poreč.

Arena Zagreb | Arena Zagreb

Svjetsko rukometno prvenstvo najveće je sportsko natjecanje kojemu je Hrvatska bila domaćin. Za tu veliku čast, Hrvatska se morala dobro pripremiti i izgraditi šest novih dvorana u svim dijelovima zemlje. Nove dvorane koje su gradovi dobili i dalje su jako važni dijelovi njihove infrastrukture.

Spaladium Arena Split

Spaladium Arena izgrađena je 2008. godine za 50 milijuna eura. Razvijena je kao javno privatno partnerstvo između grada Splita i tvrtke Sportski Grad TPN d.o.o. prema arhitektonskom rješenju studija 3LHD. Spaladium Arena otvorena je u 27. prosinca 2008. godine koncertnim spektaklom Olivera Dragojevića i Tonija Cetinskog. Puni kapacitet dvorane je 12.339 gledatelja, a za sportske događaje najčešće je otvoreno 10.931 mjesto. U sklopu kompleksa Spaladium Arene nalazi se manja sportska dvorana prilagođena za različite sportove, uključujući košarku, nogomet, rukomet, gimnastiku, odbojku.

Spaladium Arena, Split | Wikipedia

Dvorana Krešimira Ćosića

Izgradnja zadarske dvorane započeta je u siječnju 2004. godine prema projektu Arhitektonskog atelijera Hržić iz Zagreba, a radove je izvela tvrtka Lavčević-inženjering d.o.o. iz Splita. Dovršena je u listopadu 2008. godine. Prvi sportski nastup u njoj je imala hrvatska rukometna reprezentacija kao domaćin na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine. Ime je dobila po velikanu hrvatske i svjetske košarke Krešimiru Ćosiću. Dva dana prije otvorenja, zadarski vijećnici su jednoglasnom odlukom odlučili da će dvorana na Višnjiku nositi Krešino ime. Dvoranom upravlja Športski centar Višnjik d.o.o, a vlasnik dvorane je grad Zadar. Kapacitet dvorane je preko sedam tisuća mjesta.

Dvorana Krešimir Ćosić | Višnjik

Dvorana Gradski vrt

Osječka dvorana se sastoji od pet dvorana, a dvije najveće dvorane su kapaciteta 3.538 i 1.448 gledatelja. Otvorena je 28. prosinca 2008. godine utakmicom rukometnih reprezentacija Hrvatske i Rusije kada je Hrvatska slavila 27 naprema 26. Izgradnja dvorane koštala je 30 milijuna eura, a arhitekti dvorane bili su Gordana Domić i Boris Koružnjak.

Dvorana Gradski vrt | Sika Grupa

Izdvojeni članak

[FOTO] Poznati gradovi domaćini SP 2026.: Donosimo pregled svih stadiona na kojima će se igrati

Dvorana Žatika

Sportska dvorana Žatika nalazi se u Poreču i otvorena je na Dan Grada 21. studenoga 2008. godine. Vlasnik dvorane je Poreč, a autori projekta dvorane su Sonja Jurković, Sanja Gašparović, Nataša Martinčić i Tatjana Peraković. Dvorana je izgrađena za godinu dana, a građevina je ukupne površine oko 14 tisuća četvornih metara i ima ukupno 3.700 sjedećih mjesta.

Dvorana Žatika, Poreč | SZGP

Arena Zagreb

Arena Zagreb izgrađena je 2008. godine za 89 milijuna eura. Izgradio ju je grad Zagreb, a njome upravlja Zagreb Arena d.o.o. čiji je vlasnik Zagrebački Holding. Projekt koji je pobijedio na javnom natječaju bio je od firme UPI-2M. Ukupni kapacitet je 16.500 gledatelja za košarku, 15.200 za rukomet i 24.000 za koncerte. Arena je službeno otvorena 27. prosinca s rukometnom utakmicom hrvatske reprezentacije protiv Rusije u kojoj je Hrvatska slavila s 33 naprema 24. Podzemna garaža Arene ima kapacitet od 900 parkirališnih mjesta, 80 nadzemnih mjesta i 36 mjesta za autobuse.

Arena Zagreb | Arena Zagreb

Arena Varaždin

Arena u Varaždinu otvorena je za Dan Grada 6. prosinca 2008. godine. Sadrži dvije dvorane, veću s 5.000 sjedećih mjesta, i manju s 200. Prostire se na 20.000 metara kvadratnih, a izgradili su ju grad Varaždin i privatna firma T.P.N. Drava. Tvrtka T.P.N. Drava d.o.o. povjerila je upravljanje dvoranom društvu Max BöglTehnobeton d.o.o. koje osim što je izgradilo Gradsku sportsku dvoranu Varaždin – Arenu Varaždin, ima i zadaću upravljanja njome do isteka ugovora o JPP-u.

Arena Varaždin | Screenshot/GoogleKarte

Copy link
Powered by Social Snap