Pretraga

[FOTO] Poznati gradovi domaćini SP 2026.: Donosimo pregled svih stadiona na kojima će se igrati

A- A+

Prije nekoliko dana FIFA je objavila popis gradova u kojima će se održati utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu 2026. godine. Prvenstvo se održava u Kanadi, SAD-u i Meksiku, a mi vam donosimo pregled stadiona na kojima će se igrati utakmice.

Mercedes-Benz stadion, Atlanta | Mercedes Benz Stadium

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2026. godine 23. je poredu u povijesti natjecanja. Glasanje za domaćina ovog Svjetskog prvenstva održano je 2018. godine, a Kanada, Meksiko i SAD dobili su 134 od ukupno 200 glasova. Bilo je sigurno da će se prvenstvo igrati u Amerikama ili u Africi, pošto se 2018. igralo u Rusiji (Europi), a ove se godine igra u Kataru (Aziji). Ovo je Meksiku treće prvenstvo na kojem će biti domaćin (1970. i 1986.),  a SAD-u je ovo drugo prvenstvo koje će ugostiti (1994.). Ovo je drugo prvenstvo u povijesti s više zemalja domaćina, prvo je bilo 2002. kada su najveće sportsko natjecanje ugostili Japan i Južna Koreja

Kanada

U Kanadi će se održati utakmice na dva stadiona, a niti jedna u glavnom gradu. Naime, prvenstvo će se igrati u Torontu i Vancouveru.

BC Place, Vancouver | BC Place

BC Place najveći je stadion u Vancouveru kapaciteta od 54.500 mjesta, a izgrađen je 1983. godine od kada je jedanputa rekonstruiran početkom 2010-ih godina. Potpuno novi krov dao je starijem stadionu potpuno novi izgled. Vlasnik stadiona je kompanija BC Pavilion.

BMO Field | Screenshot/Youtube

BMO Field stadion je Toronta i ima kapacitet od 30.000, a za Svjetsko prvenstvo će se povećati za još 15.500 mjesta te će biti ukupnog kapaciteta 45.500 mjesta. Izgrađen je na mjestu Exhibition stadiona i otvoren 2007. godine. Vlasnik stadiona je grad Toronto.

Izdvojeni članak

Ovdje igramo s Brazilom: Stadion ima teren 17 metara ispod razine mora

Meksiko

U Meksiku će koristiti tri stadiona za Svjetsko prvenstvo. Jedan je naravno u glavnom gradu Mexico Cityu, te u Monterreyu i Guadalajari.

Estadio Azteca, Mexico City | Screenshot/Youtube

Azteca stadion je najveći stadion na Svjetskom nogometnom prvenstvu (ako ne računamo povećavanje kapaciteta) s 87.523 sjedeća mjesta. Jedan od najlegendarnijih stadiona na svjetu veće je bio domačin dva finala Mundijala 1970. i 1986. godine. Zanimljivo je što se stadion nalazi na 2.200 metara nadmorske visine. Vlasnik stadiona je TelevisiaUnivision Mexico, a stadion je izgrađen 1966. godine.

Estadio BBVA, Monterrey | Populous

BBVA stadion nalazi se u Monterreyu u sjevernom dijelu Meksika. Kapacitet stadiona je za 53.500 navijača, a jedan je od novijih stadiona, izgrađen 2015. godine. Izgradnja je izazvala dosta kontroverza zbog rušenja šuma i uništavanja života od 106 životinjskih vrsti. Vlasnik stadiona FEMSA. Stadion je dobio srebrnu certifikaciju za održivu izgradnju i dizajn za okoliš te je tako postao prvi stadion s tim certifikatom u Sjevernoj Americi.

Izdvojeni članak

Hotel u kojem će Vatreni odsjesti u Kataru: U blizini je svih stadiona u skupini

Estadio Akron, Guadalajara | Screenshot/Youtube

Akron stadion nalazi se u trećem najvećem meksičkom gradu Guadalajari. Stadion ima 49.850 sjedalica, a gradio se preko šest godina te je otvoren 2010. godine. U startu je imao umjetnu travu no zbog žalbi igrača postavljena je prava trava. Vlasnik stadiona je Jorge Vergara koji je vlasnik kompanije Omnilife koja je vlasnik nogometnog kluba koji igra domaće utakmice stadiona.

Sjedinjene Američke Države

U SAD-u će se igrati utakmice na čak 11 stadiona u 11 gradova. Gradovi su redom prema kapacitetima stadiona: New York, Dallas, Kansas City, Houston, Atlanta, Los Angeles, Philadelphia, Seattle, San Francisco, Boston i Miami.

MetLife, New York | Screenshot/Youtube

MetLife stadion nalazi se u New Jerseyu, no spada u širu aglomeraciju grada New Yorka. MetLife je najveći stadion u SAD-u ako se ne računa mogućnost proširenja kapaciteta, s 82.500 mjesta. Otvoren je 2010. godine kao zamjena Giants stadionu. Koštao je oko 1,6 milijardi dolara, a vlasnik je kompanija MetLife Stadium koja je zajednička kompanija New York Giantsa i New York Jetsa čiji je MetLife stadion domaći teren.

Izdvojeni članak

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru na pametan način riješio problem visokih temperatura

AT&T stadion, Dallas | Screenshot/Youtube

AT&T stadion nalazi se u blizini Dallasa i dom je najpoznatijeg NFL tima Dallas Cowboysa. Trenutno ima kapacitet od 80.000 mjesta, no može se povećati čak na 105.000. Izgradnja je dovršena 2009. godine. Vlasnik stadiona je grad Arlington, koji je u aglomeraciji Dallasa, što ga čini prvim gradskim ili državnim stadionom na listi. U sredini stadiona se nalazi Mitsubishi ekran koji je u vrijeme postavljanja bio najveći ekran na svijetu.

Arrowhead, Kansas City | Screenshot/Youtube

Arrowhead stadion nalazi se u Kansas Cityu i kapaciteta je 76.416 sjedećih mjesta. Stadion je dovršen 1972. godine, što ga čini jednim od najstarijih stadiona Svjetskog prvenstva 2026. godine. Stadion je u vlasništvu okruga Jackson, koji je pod jurisdikcijom savezne države Missouri. Stadion je renovinar tri puta, 1991., 1994. i 2010. godine, a nadograđen 1995. i 1997. godine.

Izdvojeni članak

Khalifa International Stadium: Stadion na kojem naši Vatreni igraju za broncu

NRG stadion, Houston | Screenshot/Youtube

NRG stadion smješten je u Houstonu i ima 72.220 sjedećih mjesta. Može povećati kapacitet do 80.000 prema potrebi. Izgrađen je 2002. godine i postao je prvi stadion u SAD-u koji ima krov koji se može uvući. Vlasnik stadiona je okrug Harris koji je u državi Texas. Stadion je nazvan NRG prema istoimenoj kompaniji za 300 milijuna dolara do 2032. godine.

Mercedes-Benz stadion, Atlanta | Mercedes Benz Stadium

Mercedes-Benz stadion nalazi se u Atlanti na istoku SAD-a. Stadion sadrži 71.000 sjedećih mjesta te se proširiti do 75.000, a otvoren je 2017. godine. Vlasik stadiona je savezna država Georgia, a glavni sponzor stadiona je Mercedes. Izgradnja je koštala oko 1,6 milijardi dolara, a izgradnja automatiziranog krovišta je svejedno kasnila. Vizualno, zasigurno jedan od najatraktivnijih stadiona.

Izdvojeni članak

Hrvatska i Argentina večeras igraju na ovom stadionu: Ovdje će se održati i finale

SoFi, Los Angeles | Screenshot/Youtube

SoFi stadion jedan je od dva stadiona u Kaliforniji na kojem će se igrati utakmice Mundijala. Nalazi se u Los Angelesu i prima 70.240 gledatelja, a može se proširiti za čak 30 tisuća i imati kapacitet od 100.240 sjedećih mjesta. Vlasnik stadiona je tvrtka StadCo LA, a službeno je otvoren 2020. godine što ga čini najnovijim stadionom domaćinom Svjetskog prvenstva. Svakako je i najskuplji stadion na listi jer je njegova izgradnja koštala između 5 i 6 milijardi dolara.

Lincoln Finacial Field, Philadelphia | Screenshot/Youtube

Lincoln Financial Field nalazi se u Philadelphiji s kapacitetom od 69.796 sjedećih mjesta. Stadion se otvorio 2003. godine, a vlasnik stadiona je grad Philadelphia. Stadion je dodatno renovinar i nadograđivan 2013. i 2014. godine. Ime stadiona prodano je Lincoln Financial grupaciji 2002. godine za 140 milijuna dolara na 21 godinu.

Izdvojeni članak

Stadion na kojem će Vatreni otvoriti protiv Maroka: Na njemu i Katar otvara prvenstvo

Lumen Field, Seattle | Screenshot/Youtube

Lumen Field smješten je u Seattleu na sjeverozapadu SAD-a. Prima 69.000 navijača, a može se proširiti i do 72.000. Stadion je ime mjenjao nekoliko puta, a sadašnje ime dobio je 2020. godine. Stadion je dovršen 2002. godine pod vlasništvom savezne države Washington u kojoj se Seattle i nalazi. Stadion je oborio rekord u guinnessovoj knjizi rekorda za najglasniji urlik navijača na otvorenom stadionu, 137,6 decibela.

Levi’s stadion, San Francisco | Screenshot/Youtube

Levi’s stadion nalazi se u blizini San Francisca, točnije u Santa Clari u saveznoj državi Kaliforniji. Stadion ima 68.500 sjedečih mjesta, a može se proširiti po potrebi i do 75.000. Stadion je otvoren 2014. godine, a izgradnja je koštala oko 1,3 milijarde dolara. Vlasnik stadiona je grad Santa Clara.

Izdvojeni članak

Stadion na kojem će Hrvatska odigrati najvažniju utakmicu skupine nalazi se na rubu pustinje

Gillette stadion, Boston | Screenshot/Youtube

Gillette stadion je domaći teren najbolje NFL franšize 21. stolječa, New England Patriotsa, i nalazi se u blizini Bostona u . Kapacitet mu je 68.878 sjedećih mjesta, a naravno može se proširiti i do 70.000. Stadion je otvoren 2002. godine, vlasnik stadiona je Kraft grupacija, a Robert Kraft je ujedno i vlasnik Patriotsa.

Hard Rock stadion, Miami | Screenshot/Youtube

Hard Rock stadion posljednji i najmanji je stadion u SAD-u na kojem će se igrati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, prima 64.767 gledatelja i nalazi se na Floridi u Miamiu. Stadion se izgradio 1987. godine Najviše gledatelja bilo je 80.120 na utakmici američkog nogometa. Vlasnik stadiona je Stephen A. Ross, a također je vlasnik i Miami Dolphinsa koji su NFL domaćini na Hard Rock stadionu. Hard Rock zakupio je ime stadiona na 18 godina za 250 milijuna dolara.

Copy link
Powered by Social Snap