Pretraga

[VIDEO] Probijen riječki tunel Podmurvice skoro 60 dana prije roka: Pogledajte trenutak eksplozije

A- A+

U petak su probijeni zadnji metri kamenog materijala koji je razdvajao dvije strane portala tunela Podmurvice koji se gradi u sklopu projekta izgradnje državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka. Tunel Podmurvice dugačak 1250 metara, a koji će biti nova poveznica zapadnog dijela riječke luke i riječke obilaznice, probijen je mjesec i 24 dana prije roka.

Probijen tunel Podmurvice | Foto: mmpi.gov.hr

Iskop tunela izvodio se primjenom novoaustrijske tunelske metode. Druga faza iskopa, u podnožju tunela, planira se završiti do svibnja 2022. godine. U međuvremenu je započela i ugradnja hidroizolacije, kao i betoniranje završne obloge s južne strane. Izvodi se i iskop interventnih izlaza, a trenutno je od ukupnih 850 metara iskopano oko 150.

Ministar Oleg Butković koji je zajedno s predstavnicima naručitelja i izvođača nadgledao proboj tunela istaknuo je kako je do probijanja tunela došlo mjesec i 24 dana ranije od predviđenog roka, a rekao je i kako se radi o projektu kojeg je sufinancirala Europska unija. Zahvalio se i Gradu Rijeci na dobroj suradnji koja, kako kaže, može biti primjer kako pripremati ovako velike projekte.

Najskuplja cesta Hrvatske

– Projekt se nastavlja dalje te bi njegov završetak trebao biti u sljedećoj godini, u ljeto 2023. Vjerujem da neće biti nekih nepredviđenih okolnosti koje će usporiti završetak ovog projekta, a sve kako bi luka Rijeka postala ono što i treba biti, najveća luka na sjevernom Jadranu, zaključio je ministar.

Spomenuo je i druge velike infrastrukturne projekte u Hrvatskoj kao što su Pelješki most, gradnja koridora 5C, luka, lučica, velike željezničke projekte. Dodao je da je ovaj projekt važan za razvoj riječke luke i Zagrebačke obale, koja je uspješno odabrala koncesionara.

Podsjetimo, Hrvatske ceste kao investitor radova potpisale su 456 milijuna kuna vrijedan ugovor 18. lipnja 2020. godine sa zajednicom izvođača radova, dok je Izvođač službeno uveden u posao 4. rujna iste godine. Predmetnu dionicu gradi zajednica gospodarskih subjekata tvrtki: KOLEKTOR CPG iz Slovenije, GP KRK iz Hrvatske te EURO-ASFALT iz Bosne i Hercegovine.

Probijen tunel Podmurvice | Foto: mmpi.gov.hr

Probijen tunel Podmurvice | Foto: mmpi.gov.hr

Kraj radova: ljeto 2023.

Nova državna ceste DC403 znatno će rasteretiti gradske prometnice od teretnog prometa prema Luci Rijeka i kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala te će građanima Rijeke donijeti bržu poveznicu između zapadnog dijela centra Rijeke i riječke obilaznice, čime će se isto tako rasteretiti promet u centru grada. Dovršetak svih radova očekuje se do kraja lipnja 2023.godine, te zasada radovi idu planiranom dinamikom.

Probijen tunel Podmurvice | Foto: mmpi.gov.hr

Probijen tunel Podmurvice | Foto: mmpi.gov.hr

Cilj projekta jest izravno povezivanje novog terminala na europsku autocestovnu mrežu. Zajedno sa željezničkim projektom, nova državna cesta čini okosnicu multimodalnog povezivanja. Radi se o brzoj prometnici, ulici, koja prolazi gusto naseljenim područjem grada, sa dvije svrhe od kojih prva podrazumijeva povezivanje novog lučkog terminala – Zagrebačke obale s autocestom, a druga povezivanja naselja Škurinje – Podmurvice – Mlaka. Ukupna duljina ceste je oko 3 km, s dva čvorišta i oko 500 metara spojnih cesta. Širina ceste je promjenjiva, na najvećem dijelu trase bit će trotračna, dok će spojevi na mrežu gradskih ulica biti izvedeni s dvije trake.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014.-2020.

Pogledajte video proboja tunela ovdje:

Osim tunela Podmurvice, nedavno je prokopan i prvi kilometar druge cijevi tunela Učka o čemu možete pročitati ovdje:

Izdvojeni članak

Prokopan prvi kilometar druge cijevi tunela Učka: ‘Radi se u tri smjene, čak i noću’

Copy link
Powered by Social Snap