Pretraga

Prodano 75,8 dionica Spačve: U drvnu industriju ušao jedan od najpoželjnijih investitora

A- A+

Fond Quaestus Private Equity prodao je 75,8 dionica Drvne industrije Spačva švedsko-hrvatskom investitoru Darku Pervanu. Pervanova tvrtka Pervanovo u hrvatsku drvnu industriju ulazi nakon pregovora koji su prije godinu dana obavljeni u Švedskoj.

drvna industrija

Drvna industrija, ilustracija | foto: Unsplash

Darko Pervan smatra se jednim od najpoželjnijih investitora u sektoru drvne industrije.

U priču Drvne industrije Spačva kupovinom 75,8 njenih dionica ulazi tvrtka Pervanovo, hrvatsko-švedskog investitora Darka Pervana. Dionice Spačve najpoželjnijem investitoru u drvnoj industriji prodaje Quaestus Private Equity nakon što je od njih odustao poljski proizvođač podnih obloga Barlinek.

Predstavnici fonda Quaestus Private Equity na pregovore u Švedsku odlaze još 2020.  godine, no tada se Pervan držao rezervirano.

200 milijuna eura investicija

Proces preuzimanja dionica Drvne industrije Spačva vodio je Stjepan Vojnić, direktor tvrtki Pervanovo i Bjelin, koji navodi da se sada vidi da je to bio odličan strateški potez.

– Proces pronalaska strateškog investitora počeo je u rujnu 2020. godine u vrlo izazovnom trenutku s obzirom na epidemiološku situaciju, navodi Mario Popić iz fonda Quaestus za Jutarnji list te dodaje da su tijekom procesa vođeni razgovori s najuglednijim europskim drvnim industrijama i nekolicinom investicijskih fondova.

Izdvojeni članak

U Ogulinu se gradi najveća tvornica podnih laminata: Patentna rješenja osigurala su im vodeće mjesto na tržištu

Tijekom druge faze procesa, objašnjava Popić, zainteresirani su investitori proveli dubinsko snimanje kompanije što je za Spačvu i Quaestus značilo formalnu potvrdu dobre dugogodišnje prakse.

– Zadovoljni smo ishodom jer su postignuti zadovoljavajući uvjeti za naše investitore, ali je i osigurana dugoročna budućnost Spačve, dodaje Popić za Jutarnji.

Direktor Vojnić nedavno je za Jutarnji list iznio podatak da u ovom ciklusu tvrtke Darka Pervana u Hrvatskoj namjeravaju investirati 200 milijuna eura. Podsjetimo, Darko Pervan stoji i iza pogona za proizvodnju podnih obloga u Bjelovaru i Ogulinu. Njegova tvornica u Ogulinu najveća je svjetska tvornica podnih obloga koja bi s radom trebala započeti 2027. godine.

Copy link
Powered by Social Snap