Pretraga

Od propalih projekata do ‘treba mu dati priliku’: Žustra emisija o novom ministru

A- A+

Nakon što je jučer izabran novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivan Paladina, ne prestaju ‘pljuštati’ reakcije političara sa svih strana. Marko Pavić je naglasio kako smo dobili mladog ministra s bogatim iskustvom u građevinskom sektoru, a i Radimir Čačić smatra da Paladini treba pružiti priliku da se iskaže. S druge strane, Sandra Benčić i Sanja Radolović su pokazale veću dozu kritičnosti i skeptičnosti.

ministar graditeljstva Ivan Paladina i premijer Andrej Plenković | foto: Vlada Republike Hrvatske

Na jučerašnjoj zajedničkoj sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odbora za gospodarstvo, oporba je rešetala Ivana Paladinu pitanjima o IGH i Kuparima, o čemu možete pročitati ovdje. Potom je na sjednici Sabora, za 77 glasova ‘za’, Paladina izabran za novog ministra. Kako piše hrt.hr, u emisiji ‘Otvoreno’, Radimir Čačić, Marko Pavić, Sandra Benčić i Sanja Radolović su komentirali dosadašnje radno iskustvo novog ministra.

Komentirali su poslovne poduhvate novog ministra

Posebno se fokusiralo na ministrovo suvlasništvo u Kuparima.

Radimir Čaćić (Reformist) je naglasio kako Ivan Paladina ima iskustva u realnom sektoru i budući da je radio na nekim građevinskim projektima, zna koji se izazovi i problemi javljaju u takvim vrstama projekata. Ono što on smatra posebno osjetljivim i ‘škakljivim’ jest činjenica da se Paladina nalazi u sukobu interesa.

– Ministarstvo u koje dolazi ima pod sobom upravljanje državnom imovinom, a državna imovina je dana u koncesiju kompaniji u kojoj on ima 10 posto. Dakle, mora prije nego stupi na dužnost, ne sumnjam da će to učiniti jer bez toga nemamo što razgovarati – obaviti formalno-pravne stvari. Ima rok 20 dana, kazao je Radimir Čačić, piše hrt.hr.

Još je i dodao.

– Opasno je zato što je jedina prava vrijednost koncesija. A koncesiju je dalo njegovo ministarstvo. Prema svemu onome što je rekao bivši ministar Goran Marić, to je već trebalo biti ukinuto jer ugovori nisu ispunjeni, kazao je Čačić.

Marko Pavić iz HDZ-a je kazao kako je Paladina još prije dvije godine podnio zahtjev za izlazak iz vlasništva u Kupari u kojemu ima udio od 10 posto i da je taj predmet trenutno u sudskom procesu te neće biti sukoba interesa. Nadalje, dodao je i kako teze da je ministar “ruski igrač” ne stoje te da je Paladina surađivao s ruskim kapitalom na temelju tržišnih principa prije pet godina.

Sanja Radolović iz SDP-a je spomenula još jedan Paladinov propali projekt – golf na Srđu, a Sandra Benčić iz platforme Možemo se dotakla poslovnih odnosa između tvrtki Hidroelekrane Niskogradnje i Avenue mehanizacije u kojima je upravo Paladina bio posrednik. A o tome možete više pročitati ovdje. Osim toga, ona je nabrojala i sve tvrtke s kojima je Paladina bio u vezi, a koje su u stečaju ili imaju neke poteškoće. Naglasila je kako se radi o tipičnom profilu nekretninskog mešetra, piše hrt.hr.

Nedostatak iskustva u administrativnim poslovima

Radolović smatra da je veliki problem to što Paladina nema nikakvog iskustva na rukovodećim položajima u javnoj administraciji.

– Jedno je biti vrstan menadžer na upravljačkoj i menadžerskoj poziciji u privatnom sektoru, a nešto sasvim drugo je to u javnom sektoru, gdje morate biti podložni političkom “šamaranju” na svakodnevnoj razini, kompliciranim procedurama što se tiče Zakona o javnoj nabavi, a još je kompliciranije povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti, kazala je Radolović.

Benčić je pak rekla da Paladina ima iskustva, ali da se to iskustvo svodi na mešetarenje nekretninama, dok je Pavić ukazao na to da je ministar provjeren kadar te da je vodio IGH. Sličnog je razmišljanja i Čačić koji smatra da je dobro što novi ministar nije proveo cijeli život u administraciji već ima iskustva u realnom sektoru.

– Sramotno je da smo svedeni na partitokraciju, na “bazene” stranačkih ljudi. Zato smo tu gdje i jesmo, rekao je i dodao da “ni u Tuđmanovo ni u Račanovo vrijeme nije tako bilo”. U politici više nikoga nema tko je ikada išta radio i zaradio u realnom sektoru, jer ti ne dolaze u politiku, rekao je Čačić, piše hrt.hr.

Osim toga, Čačić smatra da, obnove što se tiče, sustav treba mijenjati te da ministar mora dobiti ovlasti od Vlade i pokrenuti obnovu u idućih tri mjeseca. Teme obnove se dotaknuo i Pavić koji je napomenuo kako je za javne projekte ugovoreno već 9 mlrd. kuna, djelomično iz Fonda solidarnosti, a djelomično iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Na kraju same emisije, Radolović je kazala kako smatra da će Vlada ostati bez još jednog ministra i da treba raspisati nove izbore, a Benčić je kazala kako je izbor novog ministra zapravo pokazatelj toga da se Vlada ne da rekonstruirati. Zatim je Pavić kazao kako će Paladina ubrzati obnovu, a Čačić smatra kako će se u idućih tri mjeseca znati jeli novi ministar pokrenuo obnovu.

Copy link
Powered by Social Snap