Pretraga

Samo u Hrvatskoj: Općina sagradila ilegalno sunčalište, građevinska inspekcija naložila uklanjanje

A- A+

U jednoj uvali pokraj Primoštena, postavljeno je kupalište ili sunčalište – montažna građevina koja će se morati ukloniti, i to po nalogu Državnog inspektorata. U rješenju montažne građevine kao investitor je imenovana općina Primošten, ali u općini tvrde da za radove nije potrošen javni novac.

Montažna platforma za sunčanje u Primoštenu

Montažna platforma za sunčanje u Primoštenu | screenshot: HRT

U uvali Hodomešćica se nalazi niz luksuznih vila, a ispod njih je prostornim planom predviđena javna plaža. Stipe Petrina, načelnik općine Primošten, rekao je za HRT kako je investitor, kad je započeo tu gradnju, odnosno početak inicijative, tražio da mu se tu osigura ta plaža, i da su oni na to pristali. Plaža je zapravo montažna platforma za sunčanje, i to nezakonito postavljena.

– Naređuje se investitoru Općina Primošten uklanjanje sunčališta izvedenog u duljini oko 40 metara, koje se sastoji od dva podesta od drvenog kompozita, kao i uklanjanje staza i stubišta koje povezuje podeste, sve izgrađeno na pomorskom dobru bez građevinske dozvole, piše u rješenju Državnog inspektorata.

U općini tvrde da su investitori ovog pothvata vlasnici luksuznih vila. Općina je u njihovo ime odradila svu logistiku, ali svi radovi su plaćeni novcem investitora. Općina je zatražila od županijskog odjela sve potrebne dozvole, osim građevinske. Petrina je rekao kako su priložili sve dokumente i da je to vodio njihov arhitekt po ovlaštenju Općine Primošten.

Izdvojeni članak

Ministarstvo ponovno interveniralo u slučaju uvale Vruje: Latkoviću odbijena žalba

Jednostavna građevina?

Petrina tvrdi i da se u odgovorima županijskog Zavoda za prostorno uređenje i za pomorstvo utvrđuje se da je to jednostavna građevina, za koju nije potrebno ishodovati građevinsku dozvole. Međutim, građevinska inspekcija se s time ne slaže.

– Navedenim Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima nije određena građevina kakva je izgrađena na pomorskom dobru kod Primoštena, tipa sunčalište pa se na nju ne može primijeniti navedeni Pravilnik, navodi se u rješenju Državnog inspektorata.

Petrina je rekao da ako se ustanovi da tu nešto protivno Zakonu o gradnji, da će se to ukloniti i zatim pokušati ishodovati potrebna dokumentacija, ako može – ako ne, nikom ništa. Kako doznaje HRT, uklanjanje montažne konstrukcije je počelo. Iz Općine Primošten su najavili kako će investitor ponovno pokrenuti proceduru i sada zatražiti i građevinsku dozvolu.

Copy link
Powered by Social Snap