Pretraga

Sve veći broj biciklista na Podravskoj magistrali: Gradi se nova biciklistička staza?

A- A+

Uskoro bi se trebalo krenuti u izgradnju biciklističke staze na Podravskoj magistrali, od Đurđevca do Kalinovca. U pitanju je projekt Hrvatskih cesta, a potreba za stazom se pojavila zbog sve većeg broja biciklista u prometu. Na ovom dijelu magistrale je i poduzetnička zona.

biciklistička staza

biciklistička staza | izvor: Unsplash

Građani biciklisti već duže vremena traže da se izgradi biciklistička staza na Podravskoj magistrali, na potezu od Đurđevca do Kalinovca. O ovoj temi se počelo ponovno govoriti nakon nedavne prometne nesreće u kojoj je stradao biciklist, koji je srećom samo lakše ozlijeđen. Na tom potezu se u prosjeku godišnje dogode tri prometne nesreće u kojima sudjeluju i biciklisti, piše Podravski list.

Iz ureda gradonačelnika Đurđevca su rekli kako Hrvatske ceste projektiraju pješačko-biciklističku stazu. U pitanju je inicijativa Grada Đurđevca i Općine Kalinovac da se uz vlastito sufinanciranje i sudjelovanje u projektu potakne Hrvatske ceste na izgradnju dionice od Đurđevca do Kalinovca koja bi stazom spojila dvije poslovne zone.

– Upravo zbog sve većeg broja zaposlenika u zonama izgradnja pješačko-biciklističke staze značajno bi podigla razinu sigurnosti svih sudionika prometu te bi mnogima omogućila dolazak na posao upravo biciklom. Problem pasa lutalica na području grada, kao i u predjelu Stiske, kontinuirano se rješava kroz mjere zbrinjavanja napuštenih životinja te kastracijom i sterilizacijom, ali najveći je problem neodgovorno posjedovanje životinja koje je vrlo teško kontrolirati i sankcionirati, objasnili su iz Ureda gradonačelnika.

Izdvojeni članak

Prenamjena parkirnih mjesta zbog biciklističke staze uzduž Prilaza baruna Filipovića

Srećom nije se dogodila tragedija

Biciklistkinja Kristina, koja prolazi ovom dionicom na putu do posla, rekla je kako je sve više onih koji biciklom idu na posao, kao i rekreativaca. Primijetila je da i sama gradska vlast promovira učestalije korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva, pa bi se trebali pobrinuti i da na svim područjima imaju staze kako njihova sigurnost ne bi bila ugrožena u prometu. Dodala je i kako srećom dosad nije bilo prometnih nesreća s tragičnim posljedicama, no kako sve više kamiona prolazi tim dijelom, da je pitanje vremena kad će se dogoditi tragedija.

– Dodatni problem predstavlja i činjenica da se većina biciklista do Kalinovca ne voli koristiti županijskom cestom uz Ulicu Stiska. Na toj dionici, kad se prolazi uz Stisku, obavezno nas napadaju psi koje vlasnici ne drže na odgovarajući način. Zato većina biciklista koristi Podravsku magistralu i vrijeme je da se konačno izgradi staza, a to potvrđuje i nedavna nova prometna nesreća, zaključila je Kristina.

Copy link
Powered by Social Snap