Pretraga

Tomašević o odvozu otpada: Tražit će se individualna odgovornost, pa i pregledavati smeće

A- A+

Gradonačelnik Zagreba je danas gostovao u emisiji Nedjeljom u 2. Glavna tema emisije je bio upravo Grad Zagreb, odnosno neki od najvećih problema u gradu – odvoz otpada, obnova nakon potresa i Dinamov stadion.

Tomašević predstavlja novi letak | Screenshot/Facebook

Novi plan odvoza otpada stupa na snagu 1. listopada, a Tomašević je rekao kako radi ono što je obećao u izbornom programu – uvodi se pravedni sustav naplate prema količini odloženog miješanog otpada. Prema novom sustavu će biti jedan model naplate u cijelom gradu. Građani će plaćati 45 kuna fiksnu cijenu, a uz to će kupovati vrećice u trgovinama koje se jedine mogu koristiti za odlaganje miješanog otpada.

Tomašević je rekao da će po novom modelu, mali broj građana plaćati odvoz skuplje. Dotaknuo se i kažnjavanja onih koji neće pravilno odlagati otpad. Tomašević je rekao da na početku sigurno neće sve funkcionirati i da namjeravaju prvo educirati i upozoravati građane, pa i stavljati naljepnice na kante u kojima je otpad pogrešno odložen, rekao je za HRT.

Najavio je i da će se tražiti što je više moguće individualnu odgovornost. Kada su u pitanju spremnici na javnim površinama, koristit će se kamerama i komunalnim redarima.

Izdvojeni članak

Tomašević detaljno objasnio novi sustav naplate otpada: Dolaze službene vrećice, kazne za prekršaje

– A s treće strane, u krajnjoj liniji, otvorit će se sadržaj te vrećice, recimo, gdje je bačen miješani komunalni otpad, u službenoj ZG vrećici koja se mora kupiti za 2, 4 ili 8 kuna, i jednostavno se pregleda sadržaj te vrećice, nađu se neki računi, utvrdi se identitet onoga tko je to bacio i njemu se razreže cijela kazna, najavio je Tomašević.

Rekao je da je to možda ljudima smiješno, ali da se to radi u svim drugim austrijskim, njemačkim i švicarskim gradovima. Poručio je da u Zagrebu nikada neće biti reda ako se svi zajedno ne počnu držati određenih pravila ponašanja. Više o novom sustavu naplate možete pročitati ovdje.

– Pričam s predstavnicima suvlasnika višestambenih zgrada. Kažu – 5 do 10 posto ljudi napravi 90 posto problema u zgradi. Na nama je da te ljude konačno počnemo kažnjavati jer se inače nikad stvari neće promijeniti. Mi moramo negdje krenuti, naglasio je Tomašević.

Obnova

Po pitanju obnove nakon potresa, rekao je da su učinili sve što su najavili. Istaknuo je kako mu je jedna od najvećih frustracija nakon prve godine mandata to što i dalje nije počela obnova privatnih zgrada u Zagrebu. Ipak, ogradio se i rekao kako je to zakonska odgovornost Fonda za obnovu i Ministarstva graditeljstva. Kada je u pitanju obnova javnih zgrada, rekao je da je netočno da se ne vidi pomak.

– 1700 učenika se vraća u svoje škole od sutra, nakon što su im te škole obnovljene. Kad smo došli, zatekli smo potpuni kaos s cjelovitim obnovama škola, rekao je Tomašević.

Sljedeći tjedan Dinamo ugošćuje Chelsea na Maksimiru i gradonačelnik je rekao kako mu je iskreno neugodno kako taj stadion izgleda te da je u ‘takozvanu obnovu stadiona’ u 20 godina uloženo 800 milijuna kuna, a da su se za taj iznos mogla izgraditi dva nova stadiona.

Izdvojeni članak

Otkriveno kako bi trebao izgledati Dinamov stadion za budućnost

Rekao je da treba srušiti izgrađeno i izgraditi novi stadion, no prvo je potrebno riješiti imovinsko-pravnu situaciju. Dio zemljišta navodno pripada Crkvi. Trenutno se rješava taj problem, a Tomašević je rekao kako dobra volja postoji i da se nada da će veći sljedeći mjesec imati znatne pomake po tom pitanju. Postavljeno je i pitanje je li uvjet za rješavanje problema sa stadionom demokratizacija kluba, na što je rekao kako se razgovara o svemu, pa i o tome.

Javni prijevoz i biciklistička infrastruktura

Gradonačelnik je najavio i nova ulaganja u javni prijevoz i biciklističku infrastrukturu. Uz kupovinu 20 novih tramvaja, nakon što vozni park nije bio obnavljan 15 godina, najavio je i potencijalno širenje tramvajske pruge – od Zvonimirove do Vukovarske, pa do Savišća i kasnije Sarajevske. Po pitanju biciklističke, uskoro će stupiti na snagu novi raspored u Deželićevoj ulici. Kako će to izgledati, pogledajte ovdje.

Izdvojeni članak

[FOTO] Nazire se kraj radova: Pogledajte kako će izgledati Deželićeva ulica s novim rasporedom

– Dobio sam mandat građana da mijenjam Zagreb na bolje. Mijenjam ga, svaka promjena je teška, posebice ovom društvu. Pogledajte s roditeljima-odgojiteljima kakve imamo probleme sa sudovima. Sve što taknem je neki problem. Tu su i pritisci različitih interesnih skupina koji žele da bude ‘status quo’. Imaju dosta veliku moć, imaju zato što su imali koristi od tog ‘statusa quo’. Mi od toga nećemo odustati. Sve što smo rekli u izbornom programu uključujući u centru grada i širenje pješačke zone. Ulica ima tri traka, jedan trak će sad biti za biciklističke staze, za pješake. To je drama na svim televizijama kao da je ne znam što. Ne očekujem gužve, moramo unaprjeđivati javni prijevoz i biciklistički i sve manje koristiti automobile. Moramo ulagati u biciklističku infrastrukturu i javni prijevoz, rekao je.

Copy link
Powered by Social Snap