Pretraga

Top projekti Rijeka: Transformacija stare tvornice i velika obnova omiljene sportske zone

A- A+

Nakon što se tijekom financijske perspektive 2014. – 2020. održivi urbani razvoj u Hrvatskoj provodio kroz ITU mehanizam u 8 najvećih gradova, u novoj perspektivi 2021. – 2027. čak 22 grada i njihova urbana područja dobit će sredstva za provedbu svojih urbanih strategija. Istražujemo na što će novac biti potrošen u najvećim hrvatskim gradovima, odnosno koji točno mega projekti idu u realizaciju. Na redu je Rijeka na čijem će se području ITU novcem završiti tri već započeta velika projekta, ali i krenuti u realizaciju dva čija je osnovna namjena stvaranje infrastrukture usmjerene na poduzetništvo, te sport i rekreaciju.

Korzo, Rijeka, foto: Visual Hunt; corno.fulgur75

Urbanoj aglomeraciji Rijeka za financijsko razdoblje 2021.- 2027. dodijeljeno je ukupno 55 milijuna eura. Urbana aglomeracija Rijeka u ovom je financijskom razdoblju proširena za 4 jedinice lokalne samouprave te ju sada čini ukupno 14  jedinica lokalne samouprave. Uz  Rijeku kao grad središte, tu su još gradovi Bakar, Kastav, Kraljevica i Opatija, te općine Čavle, Jelenje, Klanu, Kostrenu, Lovran, Matulji,  Moščenićka Draga, Omišalj i Viškovo.

Izdvojeni članak

Top projekti Osijek: Nova zelena zona i reinkarnacija starog perivoja na kultnoj lokaciji

Iz Grada Rijeke kažu kako im je pri planiranju sredstava ITU mehanizma najvažnije bilo osigurati novac za nastavak tri velika projekta čija je prva faza zaključena. No, dodaju, novih projekata ne nedostaje, a među njima se ističe prenamjenom brownfield područja i uređenje prostora za sport i rekreaciju.

5. Posjetiteljski centar Rijeka

U sklopu velikog projekta Povežimo se baštinom u Rijeci se planira uspostava kulturno-turističkog posjetiteljskog centra kao jedinstvenog mjesta za prezentaciju kulturno-povijesne baštine. Bit će to lokacija na kojoj će se moći pronaći informacije o kulturnoj baštini svih partnera uključenih u projekt. Naime, projekt ‘Povežimo se baštinom’ u razdoblju od 2021. do 2027. obuhvatio je izgradnju novih i revitalizacija postojećih lokacija kulturno-povijesne baštine s ciljem stvaranja nove ponude za posjetitelje. Riječ je o ukupno 11 objekata od kojih je dio već realiziran, a dio će biti do isteka alokacije.

posjetiteljski centar

posjetiteljski centar Rijeka | Grad Rijeka

4. Javni prijevoz

U novom financijskom razdoblju 2021. – 2027. Autotrolej i partneri kroz projekt Jačanje sustava javnog prijevoza II  nastavljaju ulagati u unapređenje sustava javnog prijevoza na području UA Rijeka u planiranoj vrijednosti od 6.800.000 eura bespovratnih sredstava. Inače, jačanje sustava javnog prijevoza je projekt putem kojeg javni prijevoznik KD Autotrolej s projektnim partnerima ulagao u modernizaciju postojećeg voznog parka i realizirao nabavu 32 nova autobusa. U sklopu projekta ugrađeni su također i informativni displeji za najavu dolaska autobusa na stajalištima, zatim pametni semafori na ukupno 6 raskrižja u gradu Rijeci te se izradila mobilna i web aplikacija najave dolaska autobusa na stajališta.

KD Autotrolej

KD Autotrolej | foto: KD Autotrolej

3. Rekonstrukcija toplovodne mreže

Obnova Toplinarstva grada Rijeke je projekt rekonstrukcije i modernizacije proizvodnih pogona toplana te distributivne toplovodne mreže. U narednom razdoblju provodit će druga faza projekta za koju je predviđeno 4.532.290,53 eura bespovratnih sredstva u financijskom razdoblju 2021.-2027. u sklopu kojega će se provoditi preostali zahvati rekonstrukcije toplovoda, a po njegovom završetku, 95% riječke toplovodne mreže bit će novo ili obnovljeno. Projektom se omogućuje 24-satni rad svih toplana u sustavu, istovremena proizvodnja toplinske i električne energije, uz smanjenje emisije štetnih plinova, dok će isporuka toplinske energije korisnicima biti sigurnija i pouzdanija.

obnova toplinarstva

obnova toplinarstva | foto: Grad Rijeka

2. ExportDrvo

Ovaj je projekt dio plana razvoja višenamjenske infrastrukture u funkciji podrške gospodarstvu i turizmu obnovom prenamjenom brownfield područja  za koji je planirano 11.057.500,40 eura bespovratnih sredstva. Projektom je predviđena obnova i prenamjena bivše industrijske zgrade ExportDrva u suvremeni višenamjenski prostor namijenjen sajamskim i kongresnim aktivnostima te održavanju manifestacija i drugih aktivnosti u funkciji razvoja turizma i podrške poduzetništvu. Također, predviđeno je i uređene vanjskog  okoliša, ozelenjivanje i postavljanje urbane opreme u sklopu kojeg će se osigurati prostor na otvorenom za lokalno stanovništvo u cilju poboljšanja kvalitete života stanovnika.

zgrada ExportDrva Rijeka

zgrada ExportDrva Rijeka | foto: Grad Rijeka

1. Sportska zona Trsat

Projekt obuhvaća uređenje postojeće sportsko-obrazovne zone Trsat, odnosno sportski objekt Dvoranu mladosti i objekt OŠ Trsat sa svojim pripadajućim okolišem te javne površine koje se nalaze u neposrednoj blizini objekata. Za njegovu realizaciju planirano je 7.225.000 eura bespovratnih sredstva. Na objektima javne namjene planira se provedba mjera energetske učinkovitosti, radit će se novi sportski tereni, a dio betonsko-asfaltne površine pretvorit će se u zelenu površinu. Planirana je i ugradnja urbane opreme za odmor i druženje, modernizacija javne rasvjete, uređenje novog dječjeg igrališta javne namjene te uređenje postojećeg parkirnog prostora uz postavljanje punionica za elektro vozila i sigurnu pohranu za pakiranje i punjenje e-bicikla.

Dvorana Mladosti Trsat

Dvorana Mladosti Trsat | foto: Grad Rijeka

U Rijeci je nedavno otvorena najmodernija knjižnica u Hrvatskoj, pogledajte ovdje kako izgleda.

Copy link
Powered by Social Snap