Pretraga

Tvrtki Cengiz Insaat međunarodno priznanje za metodologiju u gradnji tunela Zigana

A- A+

Turska kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. dobitnik je prestižne nagrade za metodologiju gradnje tunela Zigana. Nagradu dodjeljuje IRF Global za izuzetan doprinos i dostignuća u sektoru prometne infrastrukture. Sa svojih 14,5 kilometara dužine tunel Zigana najduži je tunel u Turskoj, a također se svrstava među najduže tunele na svijetu.

zigana tunel | foto: Cengiz Insaat

zigana tunel | foto: Cengiz Insaat

IRF Global Road Achievement nagrada kojom se odaje priznanje za izuzetan doprinos i dostignuća u sektoru prometne infrastrukture došla je u ruke turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. za projekt izgradnje tunela Zigana. Ceremonija dodjele nagrada, održana je u sklopu IRF Global R2T konferenciji u Phoenixu, posvećenoj inovativnim i transformativnim projektima koji oblikuju budućnost globalne mobilnosti.

Izdvojeni članak

10 najdužih cestovnih tunela na svijetu – Betonske gromade koje probijaju granice i spajaju ljude

Najduži tunel u Turskoj

Sa svojih 14,5 kilometara dužine tunel Zigana najduži je tunel u Turskoj, a također se svrstava među najduže tunele na svijetu. Vođa projekta na tunelu Zigana bio je Tarik Eyuboglu, koji je bio i vođa projekta na gradnji autoceste u BiH na Koridoru Vc, dionica Vlakovo – Tarčin, poddionica Vlakovo – Lepenica.

Tunel Zigana dvocijevni je cestovni tunel izgrađen novom austrijskom metodom tuneliranja (NATM). Površina poprečnog presjeka tunela je 64,4 kvadrata. Maksimalna i minimalna površina iskopa su 127, odnosno 99 kvadrata.

Ventilacijski sistem tunela Zigana se sastoji od dubokih vertikalnih konstrukcija okna i stanica za razmjenu zraka koji je projektiran i izveden prvi put u Turskoj u cestovnim tunelima. U okviru projekta ugrađena su ukupno 4 konstrukcije ventilacionog okna na 2 stanice, jedna za odvod i jedna za svježi zrak na svakoj stanici.

Izdvojeni članak

Video: Pogledajte kako izgleda veliko gradilište u tunelu Učka

Kombinacija RBM i GRP metoda

Iskop konstrukcije okna je izveden metodologijom dizanja i bušenja uz pomoć mašine za bušenje poznate kao RBM (Raise Boring Machine). Oblaganje i podupiranje bunara vertikalnog okna izvedeni su sa poliesterskim cijevima ojačanim staklenim vlaknima (GRP).

Ukupna dužina tunela za autoceste, željeznice i podzemne željeznice, koji su završeni ili su u toku gradnje u Turskoj i inostranstvu, a na kojima je izvođač Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.S. dostiže 558 kilometara, piše avaz.ba. Osim tunela Zigana koji je svojom ukupnom dužinom od 14,5 km najduži tunel u Turskoj i ujedno i najduži cestovni tunel u Europi, Cengiz Inşaat Sanayi ve Ticaret A.S. je izgradio i tunel Ovit ukupne dužine 12,6 kilometara koji je ujedno četvrti po dužini tunela u Europi.

Pogledajte ovdje kojih su 10 najdužih cestovnih tunela u Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap