Pretraga

Ulazak u godinu bolji od prošlog: Izdano više građevinskih dozvola

A- A+

Ovaj siječanj je unosniji za građevinski sektor od istog mjeseca prošle, 2021., godine. Ulazak u 2022. broji 2,7 posto više izdanih građevinskih dozvola. Ukupno je izdano 787 građevinskih dozvola u prvom mjesecu.

Darwinova-Heinzelova, VMD

Kako je objavio Državni zavod za statistiku, u siječnju, prema vrstama građevina, 87,0% dozvola izdano je za zgrade, a 13,0% za ostale građevine. A prema vrstama radova, 82,5% dozvola izdano je za novogradnju, a 17,5% za rekonstrukcije. Prema izdanim građevinskim dozvolama u siječnju 2022., predviđeno je građenje 1 548 stanova s prosječnom površinom od 92,5 m2.

Izdane dozvole u siječnju 2022. prema vrstama građevina i radova | DZS

DZS zgrade definira kao stalne građevine koje imaju krovište i vanjske zidove, sagrađene su kao samostalne uporabne cjeline koje pružaju zaštitu od vremenskih i drugih vanjskih utjecaja, a namijenjene su stanovanju, obavljanju neke djelatnosti ili smještaju i čuvanju životinja, robe, opreme za različite proizvodne i uslužne djelatnosti itd. No, i građevine koje imaju krov, ali ne i sve zidove.

Izdvojeni članak

[Infografika] Rekordni siječanj: cijene građevinskog materijala najviše u posljednjih 7 godina

Ostale građevine jesu sve građevine koje nisu zgrade, npr. ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni itd.

Od ukupnih 787 izdanih građevinskih dozvola, njih 498 nove stambene zgrade. Najviše njih su obiteljske kuće s jednim stanom, njih 329. Dozvola za stambene zgrade s 3 ili više stanova je 113 i s 1.022 stanova.

Copy link
Powered by Social Snap