Pretraga

[VIDEO] Međunarodni praznik rada: Sve je počelo krvavim štrajkom, a borba traje i danas

A- A+

U Hrvatskoj se praznik rada počeo slaviti 1890. godine. Radnici u Hrvatskoj, kao i internacionalne kolege istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice (8-8-8), naglašavajući: “Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi”.

Foto: Pexels

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chichagu 1. svibnja 1886. godine. Diljem Amerike održani su masovni štrajkovi u kojima je 400.000 radnika i radnica iz tvornica izašlo na ulice. U sukobima s policijom poginulo je nekoliko radnika, a osmero organizatora osuđeno je na smrt.

Tri godine kasnije na prvom kongresu Druge internacinale odlučeno je da će se svakog 1. svibnja održavati prosvjedi dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad. Već od sljedeće godine taj dan se slavi kao Međunarodni dan opće solidarnosti radništva.

Izdvojeni članak

HGK traži da građevinski radnici budu na listi za prioritetno cijepljenje

Radnici u Hrvatskoj

Trebalo je proći nekoliko desetljeća dok su se radnici, prvestveno u demokratskim zemljama, djelovanjem sve jačih sindikata uspjeli izboriti za svoja prava sporazumjevajući se s poslodavcima uz posredovanje države, dok su u nerazvijenim državama radnici su bili zaštićeni samo deklarativno, a u stvari su bili izrabljivani za “boljitak države”.

U Hrvatskoj se praznik rada počeo slaviti 1890. godine. Radnici u Hrvatskoj, kao i internacionalne kolege istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice (8-8-8), a zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz skupova i štrajkova. U zgradi Hrvatskog doma, kako su pisale Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred 1000 radnika naglašavali: “Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi”.

Izdvojeni članak

Briga o radnicima: Direktor jedne hrvatske tvrtke izgradio dvije zgrade za svoje zaposlenike

Borba ne prestaje

Danas je 1.svibnja u mnogim državama prerastao u Praznik rada koji obilježavaju mnoge države, dok borba za radnička prava i osmosatno radno za sve radnike traje i danas.

Copy link
Powered by Social Snap