Pretraga

Vraćaju se omladinske radne akcije: Srednjoškolci će svako ljeto iz škole na bauštelu

A- A+

Zbog nedostatka radne snage i manjkave prakse za učenike srednjih strukovnih škola, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je kako će učenike svako ljeto slati na praksu na brojna državna gradilišta koja će biti uređena poput kampova u kojima će mladi osim o gradnji, učiti i o povijesti domovine. Odmah po objavi priopćenja Ministarstva kontaktirali smo ravnatelje strukovnih škola kako bi vidjeli što oni misle o novoj promjeni koja bi mogla u potpunosti izbaciti praksu, koja se u nekim školama izvodi paralelno s nastavom.

Osim edukativnog, “omladinci” će uživati i u zabavnom sadržaju, a detaljan program Ministarstvo će objaviti iza Uskrsa I Foto: Unsplash

Omladinske radne akcije koje su se u bivšoj Jugoslaviji koristile za izgradnju puteva, željezničkih pruga, javnih zgrada i objekata infrastrukture, a 1970-ih za promoviranje službene ideologije te poticanje na “bratstvo i jedinstvo” vraćaju se na mala vrata.

Naime, s obzirom na nedostatak radne snage, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je kako će učenike srednjih strukovnih škola svako ljeto slati na praksu na brojna državna gradilišta koja će biti uređena poput kampova u kojima će mladi osim o gradnji, učiti i o domovini.

Osim edukativnog, “omladinci” će uživati i u zabavnom sadržaju, a detaljan program Ministarstvo će objaviti iza Uskrsa.

Škole podržavaju inicijativu

Odmah po objavi priopćenja Ministarstva kontaktirali smo ravnatelje strukovnih škola kako bi vidjeli što oni misle o novoj promjeni koja bi mogla u potpunosti izbaciti praksu koja se u nekim školama izvodi paralelno s predavanjima.

– Pozdravljam akciju kojom se poziva mlade na rad. Pogotovo zato što će na taj način lakše stvoriti radne navike, ali i upoznati svoje buduće kolege. Znate, i ja sam kao mladić rado išao na omladinske akcije te mi je drago da će nove generacije ponovno imati priliku oplemeniti se na jedan poseban način, pritom pomažući našoj predivnoj državi da dovrši gradnju nekih od ključnih projekata, kazao je ravnatelj Bravarsko-limarske srednje škole u Vinkovcima, Milorad Broz.

Inače, ovakve radne akcije već se duže vrijeme održavaju diljem Italije gdje su mladi radili na nekim od najvažnijih projekata izgradnje te se ovakav koncept rada pokazao vrlo povoljan kada je u pitanju postizanje više razine nacionalnog jedinstva, na što računaju i iz Ministarstva.

Više zanimljivih vijesti objavljenih na prvi april pročitajte ovdje:

Izdvojeni članak

Prvotravanjske šale izazvale lavinu reakcija: Evo što smo vam sve podvalili

Copy link
Powered by Social Snap