Pretraga

Sve je spremno za energetsku obnovu posebnog dvorca

A- A+

Nastavlja se obnova kulturno – povijesne baštine u Samoboru. Grad poznat po fašniku i kremšnitama iznimno pazi na svoj kulturni identitet. Stoga se intenzivno ulaže u obnovu Dvorca Livadić. Izrađena je projektna dokumentacija, a dvorac će dobiti novu stolariju, fasadu i toplinsku izolaciju krova. Prostor dvorca zapravo je dio Samoborskog muzeja, a u projekt obnove uloženo je više od 850 tisuća eura. Radovi bi trebali biti dovršeni do 2026. godine.

Dvorac Livadić u Samoboru

Dvorac Livadić u Samoboru | Foto: Grad Samobor

Ulaže se u zaštitu i infrastrukturnu obnovu samoborskih kulturnih ustanova. Točnije, kreće se s energetskom obnovom Dvorca Livadić. U potkrovlju dvorca uredit će se novi galerijski prostor za bogati fundus Samoborskog muzeja i koristit će se za izložbenu djelatnost. Pripremljena je projektna dokumentacija i arhitektonski snimak objekta, izrađen je restauratorsko – konzervatorski elaborat i energetski certifikat, a Grad je u to uložio 74.655 eura.

Na Dvorcu Livadić izvest će se toplinska izolacija krova i stropa prema negrijanom tavanu. Zatim će se poboljšati energetska svojstva i zamijeniti postojeća stolarija energetski učinkovitijom, u skladu s uvjetima Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine. Promijenjen će biti i postojeći sustav grijanja iz plinskog na sustav primjene dizalice topline s ventilokonvektorima te osiguravanjem zdravih klimatskih uvjeta sanacijom vlage u objektu. Na kraju će dvorac dobiti i novu fasadu.

Izdvojeni članak

Nakon tri godine na ‘listi čekanja’, kreće obnova Vile Allnoch u Samoboru

Muzeju su na natječaju ‘Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra’ dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 798.736,42 eura. Preostali iznos od 64.226 eura, potreban za realizaciju radova na dvorcu, osigurao je Grad iz Mehanizma za oporavak i otpornost preko Ministarstva kulture i medija. Radovi bi trebali biti gotovi do 30. travnja 2026. godine.

Iz Grada kažu da će obnova Dvorca Livadić doprinijeti zaštiti, valorizaciji i promociji bogate kulturno – povijesne baštine Samobora. Iako će prostor potkrovlja dvorca primarno služiti kao izložbeni, u njemu će se održavati koncerti, različite radionice, skupovi i ostali programi.

Prilikom obnove Vile Allnoch, još jednog objekta kulturne baštine u Samoboru, pronađene su neeksplodirane bombe. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap