Pretraga

Nakon tri godine na ‘listi čekanja’, kreće obnova Vile Allnoch u Samoboru

A- A+

Sve je spremno za obnovu Vile Allnoch u Samoboru, zgrade koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro. Sredstva u iznosu od približno milijun eura Grad Sambor je osigurao iz EU Fonda solidarnosti. Naime, vila Allnoch stradala je u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije. Od tada se čekaju radovi koji će ju revitalizirati i vratiti joj stari sjaj.

Vila Allnoch

Vila Allnoch | foto: Grad Samobor

Nakon potresa Vila Allnoch je postala privremeno neupotrebljiva. Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja, ali se ne može koristiti zbog potencijalne opasnosti urušavanja njenih pojedinih elemenata. Osigurana sredstava za obnovu uložena su u izradu projektno – tehničke dokumentacije, te u radove konstrukcijske sanacije objekta.

Izdvojeni članak

Završen samoborski drveni most preko Gradne, konzervatorska obnova vrijedna 200.000 eura

Vila Allnoch koja se nalazi u Starogradskoj ulici, sagrađena je u prvoj polovici 19. stoljeća i sa svojim okolišem je primjer reprezentativne gradske vile. Ustrojbena je jedinica Samoborskog muzeja i vodi se kao Otvorena galerija.

U budućnosti, Samoborski muzej bi u potpunosti mogao kvalitetno oplemeniti sve kapacitete objekta, koristeći ga kao depoe, arhivu, knjižnicu, karantenu za muzejske predmete koji ulaze u muzej. S obzirom na kulturnu tradiciju i iskustvo, kvalitetnu primjenu našao bi i prostor za izučavanje građe, fotografski studio, kao i galerijski prostor u kojem bi se mogla održavati i tematska predavanja.

Pogledajte ovdje 10 velikih projekata obnove na području Samobora.

Copy link
Powered by Social Snap