Pretraga

Samobor veliko gradilište – aktivno 10 projekata obnove ukupne vrijednosti 5,9 milijuna eura

A- A+

Samobor je proteklih mjeseci transformiran u veliko gradilište zahvaljujući sredstvima iz fondova Europske unije za uređenje prometnica i sanaciju javne odvodnje oštećene u potresu. Trenutno je na području grada aktivno desetak gradilišta, a ukupna vrijednost radova iznosi približno 5,9 milijuna eura.

Samobor

Samobor | foto: Grad Samobor

Gradilišta je ovoga tjedna obišla samoborska gradonačelnica Petra Škrobot koja je istaknula kako nije bilo lako istovremeno aktivirati sve nužne projekte, no i zaključila kako je taj potez uspješno izveden. Također, rečeno je i kako sva gradilišta zajedno čine investiciju od 5,9 milijuna eura, od čega je 3,3 milijuna eura namijenjeno za uređenje prometnica i mosta preko Gradne, a 2,6 milijuna eura za sanaciju sustava javne odvodnje

Najveće gradilište u Starogradskoj, a najzahtjevnije na cesti prema Galgovu

Iz Grada Samobora kažu kako je jedno od većih gradilišta trenutno u Starogradskoj ulici gdje se sanira kanalizacija, a promijenit će se i vodovodne cijevi stare preko 100 godina te će se potom prometnica asfaltirati. Planirani zahvat obuhvaća Starogradsku ulicu i dio Ulice Gornji Kraj u ukupnoj dužini od 1084 metra, a prva faza radova na sanaciji kanalizacije je već završena.

Izdvojeni članak

Opasna obnova: Donosimo pregled 10 nesreća na gradilištima tijekom obnove

Zasigurno jedni od najzahtjevnijih radova izvode se na prometnici Falaščak – Galgovo gdje se sanira čak 5 klizišta uz prometnicu. Klizišta su predstavljala izrazitu opasnost za sve stanovnike i sve one koji koriste navedenu prometnicu. Gradi se potporni zid i postavlja se preko 250 pilota duž cijelog klizišta.

Intenzivno se radi i u Vukovarskoj ulici gdje su završeni radovi na kompletnoj rekonstrukciji sustava javne mješovite odvodnje pa je sada u tijeku izvanredno održavanje prometnice koje obuhvaća izmjenu cestovnih rubnjaka, uređenje pješačke staze i asfaltiranje prometnice.

Rekonstrukcija mosta preko Gradne

U tijeku je i rekonstrukcija drveno – čeličnog mosta preko Gradne u ulicama Mlinska i Milakovićeva. Naime, po prvi put od 1992. godine radi se njegova cjelokupna obnova. Sve dosadašnje sanacije uključivale su isključivo zamjenu drvenog pokrova, a sada se izvodi nužna rekonstrukcija betonske konstrukcije i drvenog pokrova. Ovi su radovi pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija, Konzervatorskog odjela obzirom da je potrebno zadržati vizuru mosta.

Izdvojeni članak

Gradi se logistički park od 86 tisuća m2 u Samoboru: Izvođač je tvrtka koja gradi Rimčev mega kampus

Dobivenim sredstvima iz EU fondova saniraju se i kolektori javne odvodnje oštećeni u potresima. Radovi se izvode na nekoliko lokacija, a do sada su sanirani kolektori Domaslovečka i Željeznička u naselju Domaslovec, zatim kanalizacija u Ulici Matije Gupca, Krležinoj ulici, Mirnovečkoj ulici, Šmidhenovoj ulici, Starogradskoj i Vukovarskoj ulici. Isto tako, u tijeku je upravo i sanacija kanalizacije u Obrtničkoj, Livadićevoj, Trgu kralja Tomislava, Gajevoj ulici i Ulici Gornji kraj.

Gdje su još aktivna gradilišta na obnovi od potresa pogledajte ovdje.

 

Copy link
Powered by Social Snap