Pretraga

Vila Allnoch: U zaštićenom kulturnom dobru, prilikom obnove pronađene neeksplodirane bombe

A- A+

Dugogodišnja napuštenost samoborske Vile Allnoch, kulturnog dobra Republike Hrvatske, dokazana je prilikom pripremnih radova na njenoj konstrukcijskoj obnovi. Naime, za vrijeme radova, u vili su pronađene neeksplodirane bombe koje su uspješno sanirane, bez ikakvih posljedica i tragičnih ishoda. Vila je oštećena u zagrebačkom potresu 2020. godine, a za obnovu je Grad Samobor iz Fonda solidarnosti dobio milijun i 38 tisuća eura. Konstrukcijska obnova je u tijeku.

Vila Allnoch u Samoboru

Vila Allnoch u Samoboru | Foto: Grad Samobor

Tijekom pripremnih radova na konstrukcijskoj obnovi Vile Allnoch u Samoboru, u jednoj prostoriji unutar objekta pronađene su neeksplodirane bombe koje su se tamo nalazile godinama. Na teren su izašli pirotehničari i uspješno riješili ovu situaciju bez ikakvih posljedica. Time je službeno započela obnova ovog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Trenutno je izvedena većina radova na obnovi u prizemlju. Izveden je sloj laganog betona na lučnim svodovima između podruma i prizemlja, a u tijeku su radovi na sanaciji krovišta. Vila Allnoch je nakon zagrebačkog potresa postala neupotrebljiva zbog potencijalne opasnosti od urušavanja.

Izdvojeni članak

Policija potvrdila: na krovu HAZU-a eksplodirao ‘zvončić’ iz 1995. godine i ozlijedio radnika

– Izrazito se veselim realizaciji ovog projekta jer je Vila Allnoch pravi biser našeg grada, a obnovom ćemo joj vratiti davno izgubljen sjaj. Radovi teku sukladno terminskom planu, izvijestila je gradonačelnica Samobora Petra Škrobot.

Vila Allnoch upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro. Za vrijeme dolaska Petre Škrobot na mjesto gradonačelnice Samobora, nalazila se na na listi gradske imovine koja je namijenjena prodaji, a sada će biti obnovljena bespovratnim sredstvima iz fondova EU i tako Samoboru vratiti još jednu kulturnu atrakciju.

Unutrašnjost Vile Allnoch u Samoboru

Unutrašnjost Vile Allnoch u Samoboru | Foto: Grad Samobor

Grad Samobor dobio je početkom srpnja prošle godine više od milijun eura, nakon što je uspješno aplicirao na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Ministarstva kulture i medija iz Fonda solidarnosti Europske unije. Cilj projekta je provedba mjere zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije koji je prouzrokovao štetu brojnim županijama, uključujući i područje Zagrebačke županije.

Pogledajte ovdje na primjeru Japana, kako obnoviti gradove na koje padne atomska bomba.

Copy link
Powered by Social Snap