Pretraga

Bjelovar kreće u modernizaciju javne rasvjete: Obnova vrijedna više od 11 milijuna kuna

A- A+

Grad Bjelovar sljedeće godine kreće s obnovom javne rasvjete. U pitanju je projekt vrijedan više od 11 milijuna kuna, a financirat će se putem vrlo povoljnog HABOR-ovog kredita. Grad namjerava modernizirati javnu rasvjetu primjenom najučinkovitijih LED rasvjetnih tijela.

Gradonačelnik Dario Hrebak i direktor tvrtke INEL d.o.o. Darko Angebrandt su objasnili sve o projektu iz područja unapređenja energetske učinkovitosti pod nazivom Modernizacija sustava javne rasvjete u Gradu Bjelovaru. Hrvatska banka za obnovu i razvitak odobrila je Gradu Bjelovar financiranje izrade projektne dokumentacije za modernizaciju javne rasvjete (energetski pregled i glavni projekt zamjene za 4000 svjetiljki) u sklopu ELENA programa.

Vrijednost izrade projektne dokumentacije iznosi 357.000,00 kn. Ugovor je potpisan s tvrtkom INEL koja je pri kraju s izradom projektne dokumentacije, potrebne da Grad Bjelovar krene s obnovom javne rasvjete. Temeljem Sporazuma o financiranju, između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i HABOR-a, za provedbu financijskog instrumenta ‘ESIF krediti za javnu rasvjetu’, Grad Bjelovar namjerava modernizirati javnu rasvjetu.

Izdvojeni članak

Rasvjeta nije samo izvor svjetlosti, ona može promijeniti izgled prostora: Evo kako izvući ono najbolje

Nova LED rasvjetna tijela zadovoljavaju sve zahtjeve iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i nemaju u sebi opasnih teških metala (kao što su živa, olovo) te ne podliježu posebnim zahtjevima za zbrinjavanje elektroničkog otpada. Obnova javne rasvjete prilagodit će optiku suvremenim rasvjetnim tijelima kao i popunjavati pojedine dijelove s novim rasvjetnim tijelima. Time će se postići bolje osvjetljenje, a smanjiti potrošnja električne energije.

Ukupna preliminarna procijenjena vrijednost projekta iznosi 11.200.000,00 kuna, što će Grad Bjelovar financirati putem vrlo povoljnog HABOR-ovog kredita, kamatne stope najviše od 0,5%. Vraćat će ga kroz uštede energije od 1,41 GWh godišnje, što je, do nedavno, iznosilo oko milijun kuna uštede godišnje na javnoj rasvjeti, a prema sadašnjim cijenama, ušteda iznosi oko tri milijuna kuna. Obnova javne rasvjete će biti gotova do rujna 2023. godine.

Copy link
Powered by Social Snap