Pretraga

INA započela s mjerenjem potencijala vjetra na plinskim platformama u Jadranu

A- A+

INA je započela s mjerenjem brzine vjetra na dvjema plinskim platformama u Jadranu kako bi ispitala potencijal za izgradnju vjetroelektrana. Mjerenje će trajati godinu dana nakon čega će se odlučivati o ulaganju.

postavljanje uređaja za mjerenje snage vjetra na platformi Izabela Sjever

postavljanje uređaja za mjerenje snage vjetra na platformi Izabela Sjever | foto: INA

INA je započela s mjerenjem brzine vjetra na dvjema plinskim platformama u Jadranu, Izabela Sjever i Ivana A, kako bi ispitala potencijal za izgradnju vjetroelektrana. Projekt označava prvo odobalno mjerenje vjetra u Hrvatskoj, a trajat će godinu dana. Ovim će projektom kompanija osigurati potpunu procjenu resursa vjetra i njegove isplativosti, pritom uzimajući u obzir industrijske standarde te temeljem procjene odlučiti o ulaganju i u taj element proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije.

uređaj za mjerenje snage vjetra LIDAR na platformi Izabela Sjever

uređaj za mjerenje snage vjetra LIDAR na platformi Izabela Sjever | foto: INA

– Ovim projektima INA iskoračuje u nove biznise čiji projekti se temelje na obnovljivim izvorima energije i mobilnosti, ali i drugim aktivnostima u kojima vidimo sinergiju s trenutnim poslovanjem. Zanimljive su nam sve isplative prilike kojima možemo nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a da se istovremeno uklapaju u zelene planove Hrvatske i Europske unije, izjava je Ante Crljenka, direktora Poduhvata i inovacija u Ini.

Izdvojeni članak

INA osigurala novu proizvodnju plina iz Jadrana: Bušotina se nalazi u Sjevernom Jadranu

Prva takva instalacija u regiji

Dobavljač uređaja za mjerenje vjetra LIDAR je tvrtka Megajoule Adria, koja je zadužena za nadzor i puštanje u rad.

Brzinu i smjer vjetra mjerimo prema najvišim industrijskim standardima i najboljoj praksi na više visina kako bi se omogućilo bolje razumijevanje režima vjetra na samoj lokaciji. Cijela instalacija bila je vrlo zahtjevna jer je prva takve vrste u regiji i instalirana je u dobroj suradnji s Inom i tvrtkom SCAN“, izjava je Lea Jerkića, direktora tvrtke Megajoule Adria.

INA je u siječnju započela i s izgradnjom solarnih elektrana u Molvama u blizini Đurđevca i Sisku koje će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Hrvatskoj. Prva električna energija trebala bi biti isporučena u mrežu u 2023. godini.

Copy link
Powered by Social Snap