Pretraga

Prva hrvatska pučinska vjetroelektrana ima lokaciju, ali građevinsku dozvolu je nemoguće izvaditi

A- A+

Sve su glasnije najave da bi Hrvatska do 2030. godine trebala dobiti svoju prvu pučinsku vjetroelektranu. Planira ju graditi INA, a konstrukcija bi mogla započeti već 2026. godine. Kapacitet ovog vjetroparka trebao bi biti 300 megavata, a izgledna lokacija nalazi se na sjevernom Jadranu, te obuhvaća površinu od oko 2.200 četvornih kilometara na području između Pule i Ravene. No, cijelu ovu priču koči nedostatak pravne regulative za ovo područje.

pučinska elektrana

pučinska elektrana | foto: Freepik

INA uz europsku potporu radi studiju za pučinsku vjetroelektranu u sjevernom Jadranu snage 300 megavata. No, ovaj perspektivan projekt još uvijek koči nedostatak pravne regulative ovog područja.

U Ministarstvu gospodarstva za n1info.hr kažu kako država priprema i nužnu regulativu, ali i da bi se takvi vjetroparkovi prespektivno mogli graditi isključivom na gospodarskom pojasu. No, iz Ministarstva prostornog uređenja poručuju pak kako u strateškim dokumentima i prostornim planovima nije planirano ni mapirano područje za razvoj pučinskih vjetroelektrana.

Iako iz INA-e nisu naznačili kada bi gradnja mogla početi, u priopćenju koje je objavljeno na stranicama Europske komisije vezano za dodjelu potpore iz programa CEF, navode se neki detalji mogućeg projekta. Također, spominje i suradnja s Italijom, te da bi prva hrvatska pučinska vjetroelektrana trebala značajno popravila sigurnost energetske opskrbe Hrvatske i Italije.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj se gradi još jedna velika vjetroelektrana, snage 320 MW

Kapacitet ovog vjetroparka trebao bi biti 300 megavata, a izgledna lokacija nalazi se na sjevernom Jadranu, te obuhvaća površinu od oko 2.200 četvornih kilometara na području između Pule i Ravene. Budu li studije pozitivne gradnja bi mogla početi, 2026. godine dok bi početak komercijalnih operacija bio 2029. godine.

No, svakako treba napomenuti da trenutno u Hrvatskoj uopće nije moguće dobiti građevinsku dozvolu za vjetroelektranu. Iako iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za n1info.hr tvrde kako se ‘radi na rješavanju izazova u cilju uspostavljanja odgovarajućeg regulatornog okvira koji trenutno izostaje za razvoj pučinskih vjetroelektrana’.

Doznajte ovdje sve o projektu izgradnje vjetroelektrane u Sjevernom moru.

Copy link
Powered by Social Snap