Pretraga

Podstanari na udaru novog zakona: Slijedi povećanje cijene najma i od 200 eura?

A- A+

Prošlog je tjedna Europski parlament izglasao strože propise vezane za energetsku učinkovitost. Između ostalog, tako i nove privatne zgrade moraju biti zgrade s nultom emisijom, a zbog ‘troškova nastalih za stan’, stanodavci u Njemačkoj mogu povećati godišnju najamninu za osam posto.

zelena zgrada

Foto: Unsplash

Novi prijedlog Europske komisije ima za cilj uskladiti građevinski sektor EU-a s klimatskom neutralnošću. Do 2050. godine sve bi zgrade trebale biti bez štetnih emisija – nove javne zgrade moraju biti zgrade s nultom emisijom od 2027. godine, a sve ostale, pa tako i privatne, od 2030. godine, piše Fenix Magazin.

Prema Njemačkom građanskom zakoniku (BGB), stanodavci zbog toga mogu povećati godišnju najamninu za osam posto – ‘troškovi nastali za stan’. Zbog toga se vlasnici kuća suočavaju s visokim troškovima, a svime će biti pogođeni i podstanari.

Gornja granica za podizanje najma

U BGB-u također piše da je gornja granica za podizanje najma tri eura po kvadratnom metru unutar šest godina. Ako su troškovi modernizacije veći, oni se ne smiju prenijeti na podstanara. Također, ako je najam bio manji od sedam eura po četvornom metru, isti se smije podići za samo dva eura.

Izdvojeni članak

Online prevara u Istri: Žena uplatila predujam i prvu stanarinu za lažan oglas na internetu

Prema propisima, dopuštena su ulaganja koja bi kuću učinila pogodnijom za život, kao što su povećanje energetske učinkovitosti ili smanjenje potrošnje vode, dok se to ne odnosi na luksuzne renovacije. Uz to, podstanari moraju biti obaviješteni najmanje tri mjeseca prije početka građevinskih radova, kao i o očekivanom povećanju najma.

Mogući dodatni troškovi i od 200 eura

Predsjednik udruge podstanara u Njemačkoj Lukas Siebenkotten za njemačke je medije rekao kako bi se u budućnosti visoki troškovi obvezne modernizacije mogli prenijeti u potpunosti na stanare. Rekao je kako su mogući dodatni troškovi od 200 eura.

Njemački mediji su iznijeli nekoliko primjera onoga što očekuje podstanare u Njemačkoj:

Još jedan primjer Stiftung Warentest:

  • 100.000 eura košta obnova zgrade od 1.000 četvornih metara s ukupno deset stanova.
  • Osam posto (8.000 eura) može se prenijeti kroz stanarinu.
  • Najam raste za osam eura po četvornom metru.
  • U stanu u zgradi od 100 četvornih metara dodatna najamnina iznosi 800 eura godišnje – što je gotovo 67 eura mjesečno.
Copy link
Powered by Social Snap