Pretraga

EU želi sve zgrade s nultim emisijama: Kreće masovna energetska obnova novih i starih zgrada?

A- A+

Europski parlament je podržao nacrt mjera za veću stopu energetske obnove i smanjenje emisija stakleničkih plinova. Prema tome bi sve nove zgrade trebale imati nulte emisije od 2028. godine, a stambene zgrade biti barem u energetskom razredu E do 2030.

Energetska obnova višestambenih zgrada

Energetska obnova višestambenih zgrada, foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Zgrade u zemljama EU uzrokuju 40 posto potrošnje energije i 36 posto emisija stakleničkih plinova, pokazuju podaci Europske komisije. Europski zastupnici su podržali nacrt mjera s 343 glasa za, 216 protiv i 78 suzdržanih, a sljedeći korak su pregovori s Vijećem o konačnoj verziji propisa.

Od 2028. sve nove zgrade trebale bi imati nulte emisije stakleničkih plinova, a rok za nove zgrade u posjedu ili vlasništvu javnih tijela je 2026. godina. Ako je to tehnički i gospodarski izvedivo, od 2028. sve nove zgrade trebale bi biti opremljene i solarnim tehnologijama. Za stambene zgrade u kojima se provodi znatna obnova rok je do 2032. godine, priopćio je Europski parlament.

Izdvojeni članak

Energetska obnova kroz primjer zgrade koja danas ima 80 posto niže troškove

Na ljestvici od A do G, najlošiji energetski razred je G, koji obuhvaća 15 posto nacionalnog fonda zgrada u svakoj državi članici. Takve stambene zgrade morale bi postići barem razred E do 2030., odnosno D do 2033. Uredske i javne zgrade morale bi postići te razrede do 2027., odnosno do 2030. godine.

Izuzetak od novih pravila bit će spomenici, a članice EU mogu izuzeti i zgrade koje su zaštićene zbog njihove posebne arhitektonske ili povijesne vrijednosti, tehničke zgrade, privremene zgrade te crkve i vjerske objekte. Mogu izuzeti i socijalne stanove u javnom vlasništvu ako bi njihova obnova dovela do povišenja najamnine koje se ne može nadoknaditi uštedom na računima za energiju.

Izdvojeni članak

Energetska obnova višestambenih zgrada: Potpisana 84 ugovora vrijedna više od 450 milijuna kuna

Hrvatski eurozastupnici uglavnom su podržali ovaj nacrt mjera. Svi socijaldemokrati – Tonino Picula, Biljana Borzan, Predrag Fred Matić i Romana Jerković – glasali su za. Među pučanima je jedino zastupnica Željana Zovko bila suzdržana, dok su Sunčana Glavak, Tomislav Sokol i Karlo Ressler podržali nacrt mjera. Protiv su bili Ladislav Ilčić iz kluba Europskih konzervativaca i reformista (ECR) i nezavisni Mislav Kolakušić, a nezavisni Ivan Vilibor Sinčić bio je suzdržan.

Copy link
Powered by Social Snap