Pretraga

Projekt CO2NTESSA: Nexe ulaže 400 milijuna eura u proizvodnju cementa bez emisije CO₂

A- A+

Najveći projekt Nexe Grupe – CO2NTESSA uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske. S procijenjenom vrijednošću od 400 milijuna eura jedno je od najvećih planiranih ulaganja u industriju u Hrvatskoj. Riječ je o razvoju i implementaciji tehnologije koja omogućuje hvatanje CO₂ na izvoru nastanka za razliku od većine koje djeluju tek na završetku proizvodnog procesa.

Nexe

Nexe | foto: Nexe

Projekt CO2NTESSA tvornice cementa Nexe, najveće tvrtke Nexe Grupe vodećeg regionalnog proizvođača građevinskog materijala, ima status strateške investicije RH. Po realizaciji trebao bi Hrvatsku pozicionirati kao čvorište za upravljanje CO₂ u regiji i tako utjecati na važan segment u ostvarenju plana zelene tranzicije Europske unije.

Projekt CO₂NTESSA predviđa modifikaciju procesa proizvodnje klinkera na bazi Oxyfuel tehnologije druge generacije, najekonomičnijeg dugoročnog rješenja za potpuno uklanjanje CO₂ emisija. Po svome konceptu jedinstven je u svijetu, s procijenjenom vrijednošću od 400 milijuna eura. Iz NEXE-a kažu kako je osmišljen s ciljem implementacije CO₂ neutralne i troškovno efikasne proizvodnje cementa u razdoblju od 2029. godine kako bi se osigurala dugoročna održivost poslovanja.

Izdvojeni članak

Revolucija u proizvodnji građevinskog materijala – otkriven novi ‘zeleni’ beton!

Hvatanje CO₂ na izvoru

Nexe je u ožujku potpisao ugovor s međunarodnom grupacijom Thyssenkrupp za uslugu projektiranja i modifikacije linije za proizvodnju klinkera bazirane na najnovijoj Polysius Oxyfuel tehnologiji 2. generacije. Thyssenkrupp je grupa neovisnih industrijskih i tehnoloških poduzeća koja razvijaju isplativa i resursno prihvatljiva rješenja za izazove budućnosti, uglavnom u područjima zaštite klime, energetske tranzicije, digitalne transformacije u industriji i mobilnosti budućnosti.

Tehnologija koju ove dvije tvrtke planiraju implementirati u postrojenje fokusira se na hvatanje CO₂ na izvoru nastanka, za razliku od većine ostalih tehnologija koje djeluju tek na završetku proizvodnog procesa, dok inovativnost projekta omogućuje veću troškovnu efikasnost procesa u odnosu na ostale tehnologije hvatanja CO₂. Ističe se kako je projekt predvodnik u veličini  industrijske primjene navedene tehnologije te je jedan od rijetkih u EU koji ima efikasno rješenje zbrinjavanja uhvaćenog CO₂ transportnim cjevovodom do lokacije Bockovci-1, gdje će se CO₂ utiskivati u ležište-slani akvifer.

Izdvojeni članak

Američki megaprojekt u Slavoniji: Gradilište suvremenog tehnološkog pogona od 170 tisuća kvadrata

Provjerene reference za uspjeh

Nexe je druga po veličini tvornica cementa u Hrvatskoj i vodeća tvrtka u proizvodnji, prijevozu i ugradnji svježeg betona u Republici Hrvatskoj. To je ujedno najveća tvrtka i okosnica Nexe Grupe, regionalnog proizvođača građevinskog materijala. Nexe Grupa poslovni je sustav 15 tvrtki s 1.800 zaposlenika u Republici Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Grupa Thyssenkrupp zapošljava oko 96.000 ljudi te je u 48 zemalja ostvarila prodaju od 41 milijarde eura u fiskalnoj godini 2021./2022. Njihove  poslovne aktivnosti grupirane su u šest segmenata: usluge isporuke materijala, Industrijske komponente, automobilska tehnologija, Steel Europe -proizvodnja čelika, Marine Systems-pomorski sustavi i Multi Tracks- segment s različitim poslovnim područjima. Thyssenkrupp grupa trenutno ima portfelj od približno 17.370 patenata i uporabnih predmeta.

Grad Poreč do 2050. godine trebao bi postati klimatski neutralan grad, doznajte ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap