Pretraga

Reciklirat će se sve komponente vjetroelektrana

A- A+

Danas je standardni životni vijek kopnene vjetroelektrane oko 20-25 godina, a čak 85-90% ukupne mase vjetroagregata već se može reciklirati.

Foto: Unsplash

Udruga WindEurope ovih je dana zatražio zabranu odlaganja na odlagališta lopatica vjetroagregata do 2025. godine u Europi, jer se europska industrija vjetra aktivno obvezuje ponovno upotrijebiti, reciklirati ili oporaviti 100% neaktivnih lopatica, javlja Energetika-net.

To se odvilo nakon što je nekoliko vodećih tvrtki najavilo da imaju u planu reciklirati lopatice, dok bi zabrana znatno ubrzala razvoj održivih tehnologija recikliranja kompozitnih materijala. Odluka bi trebala stupiti na snagu do 2025. godine.

Izdvojeni članak

Krenula gradnja najveće svjetske hibridne elektrane

Materijali koji se koriste i u građevinarstvu

Danas je standardni životni vijek kopnene vjetroelektrane oko 20-25 godina, a čak 85-90% ukupne mase vjetroagregata već se može reciklirati. Lopatice vjetroagregata ipak je izazovnije reciklirati jer sadrže složene kompozitne materijale – kombinaciju ojačanih vlakana (obično staklenih ili ugljičnih vlakana) i polimerne matrice.

Takvi se kompoziti ne koriste samo u lopaticama vjetroagregata – važni su materijali u sektorima kao što su zrakoplovstvo, automobili, pomorski promet, aeronautika, oprema za slobodno vrijeme i sport, građevinarstvo i građevinarstvo.

Iako danas sve veći broj tvrtki nudi usluge recikliranja kompozita rješenja nisu još dovoljno razvijena zbog čega je potreban daljini razvoj ne bi li reciklaža postala i komercijalno isplativa, piše Energetika-net.

Reciklirat će se sve komponente vjetroelektrana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap