Pretraga

Tisuće građevinaca u pustinji grade najveću solarnu elektranu na svijetu, vidjet će se iz svemira

A- A+

U ambicioznom koraku prema održivoj energiji, Indija gradi ono što bi trebalo biti najveći svjetski projekt obnovljive energije u Rann of Kutch, golemoj slanoj pustinji koja graniči s Pakistanom. Ovaj kolosalan pothvat unaprijedit će planove Indije da se prebaci na obnovljive izvore energije, a mogao bi biti vidljiv iz svemira. Tisuće građevinskih radnika aktivirano je na ovom projektu u surovoj slanoj pustinji gdje žive u kampovima.

najveća solarna elektrana na svijetu

najveća solarna elektrana na svijetu | foto: screen shot you tube

Očekuje se da će projekt u Indiji, koji se prostire na 726 četvornih kilometara – područje usporedivo s veličinom Singapura – generirati nevjerojatnih 30 gigavata (GW). Ova snaga je dovoljna da osvijetli više od 20 milijuna domova, označavajući značajan skok u zadovoljavanju rastućih energetskih zahtjeva zemlje uz pridržavanje ekološki prihvatljivih praksi.

Izdvojeni članak

Međunarodna arktička stanica ‘Snježna pahuljica’ napajat će se iz obnovljivih izvora energije

Tisuće radnika u surovoj pustinji

Na gradilištu tisuće radnika trenutno postavljaju stupove na koje će se montirati solarni paneli, izvještava livemint.com. Stupovi se uzdižu poput savršeno poredanih betonskih kaktusa koji se protežu dokle pogled seže. Drugi radnici grade temelje za ogromne vjetroturbine koje će se instalirati; oni također prevoze građevinski materijal, grade trafostanice i postavljaju žice kilometrima.

Procjenjuje se da je oko 4000 radnika i 500 inženjera veći dio prošle godine živjelo u improviziranim kampovima mučeći se kako bi ovaj projekt bio pokrenut. A ono što ovu tešku industrijsku aktivnost čini neobičnom je to što se odvija usred Rann of Kutch u državi Gujarat u zapadnoj Indiji. Rann je nemilosrdna slana pustinja i močvarno područje udaljeno najmanje 70 kilometara od najbližeg ljudskog prebivališta, ali samo kratka vožnja vojnim kamionom od jedne od najnapetijih međunarodnih granica na svijetu koja razdvaja dvije južnoazijske nacije.

najveća solarna elektrana na svijetu

najveća solarna elektrana na svijetu | foto: screen shot you tube

najveća solarna elektrana na svijetu

najveća solarna elektrana na svijetu | foto: screen shot you tube

Nulta neto emisija do 2070.

Indijska vlada procjenjuje vrijednost projekta na najmanje 2,26 milijardi dolara. Ističe se kako je to mala cijena za platiti u kontekstu važnosti prelaska na obnovljivu energiju što predstavlja ključno globalno pitanje.

Budući da Indija ima za cilj instalirati 500 gigavata čiste energije do kraja desetljeća i postići nultu neto emisiju do 2070., ovo projektno mjesto će vjerojatno značajno pridonijeti prijelazu najmnogoljudnije zemlje na svijetu na proizvodnju energije iz izvora koji ne emitiraju ugljik.

Pogledajte ovdje najveće skladište rezervnih dijelova na svijetu koje krije 340 tisuća dijelova različitih zrakoplova.

Copy link
Powered by Social Snap