Pretraga

Znanstvenici sa Stanforda izumili boju koja hladi, ali i grije

A- A+

Klimatske promjene sa sobom nose i promjene u gradnji, ali u materijalima koji se koriste. Tako su znanstvenici sa Sveučilišta Stanford osmislili boju koja kada se nanese kako treba, ujedno i smanjuje zagrijavanje kuće ili stana, a po zimi pak zagrijava prostoriju.

kantice boja za zidove

foto: Pexels; Pavel Danilyuk

Uz Dansku, u kojoj postoje zgrade koje se hlade morskom vodom, uz uštedu energije od 40 posto, o čemu smo pisali ovdje, novitet je i boja za zid koja se nanese na i potom hladi, odnosno grije.

Boja znanstvenika sa Sveučilišta Stanford se tako nanosi u dvije ruke. Prvo se nanosi reflektirajući sloj koji sadrži i aluminijske čestice, a potom ide tanki sloj koji je i proziran. Može biti bijela ili dolaziti u drugim bojama, a glavna svrha joj je hlađenje ili grijanje, navodi portal Stanford News.

Izdvojeni članak

Klima uređaji odlaze u povijest? Danci zgrade hlade morskom vodom uz uštedu energije od 40%

U eksperimentu koji je napravljen u umjetnom hladnom okružju, ova nova boja je smanjila energiju korištenu za grijanje i to za oko 36 posto. S druge strane, smanjila se i energija potrebna za hlađenje za gotovo 21 posto u također umjetno napravljenim toplim uvjetima. Tajna boje je u oko 80 posto visokog srednjeg infracrvenog svjetla koji se reflektira od boje.

Ova boja se može staviti na vanjske zidove ili krovove, a može se koristiti i u kamionima s hladnjačama. Osim bijele, isprobane su i plava, crvena, žuta, zelena, narančasta, ljubičasta i tamno siva boja i kako kažu znanstvenici, bile su deset puta bolje od konvencionalnih boja u reflektiranju visoke srednje infracrvene svjetlosti.

Copy link
Powered by Social Snap