Pretraga

[FOTO] Ako ste se ikad pitali je li moguće napraviti kuhinju od regala – moguće je!

A- A+

Iako s razlogom postoje majstori koji se bave određenim stvarima, pa tako postoje i stolari koji izrađuju i kuhinje, ipak ima nešto neizmjerno privlačno u tome da svojim rukama napravite nešto. Recimo, da starinski regal pretvorite u novu kuhinju? Dosta velik projekt.

Regal napravljen od kuhinje, foto: Valentina Jeftić Conjar

Upravo se na takav potez odlučila naša današnja sugovornica, Valentina Jeftić Conjar. Kako na je ispričala, prije nego što je počela sa samim procesom, dugo je vremena proučavala postupak bojanja drva i gledala iskustva drugih. Ono što ju je konačno potaknulo da krene u projekt je bilo kada je na Internetu, a zatim i u Facebook grupi Majstor u svom domu, vidjela da je netko već uspio u ovom pothvatu.

– Kupili smo kućicu koja je za namještaj imala starinske regale. Nama nisu trebali, jer kućicu koristimo za odmor. Kuhinja je bila u raspadnutom stanju, tako da sam je izbacila. Bilo mi šteta baciti te regale pa se rodila ideja za preuređenjem postojećih regala. Otac je stolar po struci, ali u mirovini i nije u Hrvatskoj, pa sam se u sve upustila sama, samo uz potvrdu oca da je moja ideja izvediva, ispričala nam je Valentina.

Izdvojeni članak

[FOTO] Dizajnerica interijera koja se bavi restauracijom: U potpunosti transformirala ormar

Uvijek je dobro kada imate nekoga tko vas može usmjeriti na pravi put, pogotovo kada je taj netko zapravo stručnjak u ovom polju. No, na kraju je ipak naša sugovornica ta koja je sama morala sve napraviti. Pretvoriti regal u kuhinju je sasvim sigurno posao koji traje više od dan-dva. Što je sve potrebno napraviti?

– Prvo sam krenula na krojenje regala, odnosno izrezivanje potrebnog dijela, i onda skraćivanje dubine s 40 cm na 30 cm. Posebno mi je bilo izazovna vitrina sa staklenim djelom, jer je veća, bilo me strah da će biti preteška. Za donji element iskoristila sam donji dio jedne sasvim druge vitrine, ali sasvim se dobro uklopio. Najveći izazov je bilo rezanje, priznala nam je Valentina.

Regal napravljen od kuhinje, foto: Valentina Jeftić Conjar

Nakon tog početnog trenutka, kada je trebalo sve rezati i kratiti, uslijedio je možda fizički manje zahtjevan dio, ali itekako bitan. Kao i u svakom poslu, detaljni su najbitniji, pa je zato potrebno sve izvesti s maksimalnom preciznošću. Pogotovo kada je u pitanju bojanje. Naoružajte se strpljenjem.

– Zatim je uslijedilo šmirglanje brusnim papirom 60 – 80 granulacije, pa temeljna bijela boja (pisalo je za građevinsko drvo), koja je bila dosta gusta i dobro je pokrivala. Sušila se 24 sata, zatim opet brušenje, pa ponovno farbanje, i ponovno brušenje papirom 180 granulacije. Na kraju sam se odlučila za srebrno-sivu akrilnu boju u spreju, rekla nam je Valentina.

Iako je onaj težak dio gotov, kuhinja i dalje nije gotova. Još je potrebno popraviti neke manje stvari, ali i nekoliko većih. Kako je u pitanju ipak prenamjena regala u kuhinju, očito je da nekih stvari neće biti, kao što su radna ploča i sudoper. Ali bez obzira na sve, naravno da se trud itekako isplatio!

– Sada mi preostaje samo kupiti radnu ploču (ići ćemo prema nekoj svjetlijoj boji drveta), crne ručkice, i zamjena nekih panti.
Imam još posla s dijelom gdje je sudoper, tako da kuhinja nije još u potpunosti gotova. Za ovaj dio do sada mi je trebalo punih 10 dana rada. Odahnula sam tek kada sam uz veliku pomoć svekra i muža to sve skupa namontirala na zid i vidjela da to funkcionira.

Copy link
Powered by Social Snap