Pretraga

[FOTO] Razmišljate o bojanju zidova? Razmislite o korištenju spužva-tehnike

A- A+

Iako je bojanje zidova jedan relativno lagan zadatak, na koji se velik broj ljudi odvaži jednom kad krenu u renovacije, većina se drži jednostavnih tehnika. Rijetko tko se usudi eksperimentirati nešto više, pogotovo kada su u pitanju tehnike koje zahtijevaju dozu kreativnosti. Jedna od njih je i ‘spužva tehnika’.

Bojanje zida ‘spužva tehnikom’, foto: Smiljana Drame Pekera

DIY projekti su sasvim sigurno odličan način za ‘trošenje’ vremena. Ako u bilo kojem trenutku možete biti sigurni da kvalitetno provodite svoje vrijeme, onda je to u ovakvim projektima. Bitno je naravno paziti i na to da se ne odlučite za prevelike projekte, uzimajući u obzir svoju razinu poznavanja ‘majstorstva’. Našoj današnjoj sugovornici ovo svakako nije bio prvi projekt.

– Kao i svaki sveznajući neznalica, oduvijek se upuštam u avanture koje su mi veliki izazov…. Sama krečim, farbam stolariju i namještaj, šivam, radim makrame, dekoriram salveta tehnikom i još mnogo toga. Ne volim nove i trendovske stvari, uvijek i sve recikliram, od odjeće do namještaja. Sve mi je to izazov i ne odustajem dok ne probam neku novu tehniku, otkrila nam je Smiljana.

Kada ste probali puno toga, zaista je teško pronaći nešto novo. No na svu sreću, zahvaljujući Internetu, danas samostalno možete naučiti raditi gotovo pa bilo što – samo vam treba malo vremena i dobre volje. Upravo tako je i naša sugovornica naišla na ‘spužva tehniku’ koja je vrlo efektna. Radi se o tome da boju na zid nanosite koristeći – spužvu.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako je ovaj DIY majstor prenamijenio crtaći stol u solarni ‘kolektor’

– Većinu toga nisam dokumentirala, meni je to svakodnevica i nisam smatrala da je nešto posebno. Tek kada sam malo više počela istraživati bespuća Interneta, shvatila sam da postoji još puno toga što nisam probala… I tako je krenula avantura zvana ‘spužva tehnika’, prisjetila se Smiljana.

Sve počinje na Internetu

Sam početak avanture je počeo na Internetu, a završio je u spavaćoj sobi, gdje se danas nalazi predivan zid za koji biste vjerojatno pomislili da je oblijepljen tapetima. Sam proces je zahtijevao veliku dozu koncentracije i preciznosti.

– Željela sam osvježiti zid u spavaćoj sobi, a tapeti su mi bili preskupi. Posudila sam od supruga spužvu koju je koristio za pranje automobila, obojila zid u osnovnu boju i počela štampati bijelom bojom. Spužvu sam umočila u boju, tek milimetar ili dva, višak boje odstranila pomicanjem po rubu posude i aplicirala ju na zid, i tako nekoliko stotina puta. Krenula sam od lijevoj gornjeg kuta zida i pazila da ostavim malo prostora između ‘ciglica’ kako bih dobila efekt fuge. Kada sam ispunila cijeli zid, pričekala sam da se sve dobro osuši i onda mjestimično sve to ponovila drugom bojom (žutom), a treća boja bila je smeđa, objasnila nam je Smiljana.

Iako se mnogi možda ne bi složili, ali naša sugovornica nam je rekla da je u pitanju jednostavan i zabavan projekt. Zabavan možda i da, ali jednostavan… Dalo bi se o tome govoriti. No sigurno je da je bitno odvojiti dovoljno vremena i oboružati se strpljenjem.

– Uskoro planiram novi projekt, obnoviti retro fotelju koju sam za 150 kuna kupila preko Interneta. Malo me usporila bolest koju su mi nedavno dijagnosticirali, ali čim odradim sve što bolest nosi sa sobom, primit ću se posla. Sve ću uredno dokumentirati i podijeliti sa svima koje to zanima, najavila nam je Smiljana.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap