Pretraga

Je li kultura popravaka nestala? Umjesto bacanja, prenamijenite: Donosimo inspiraciju

A- A+

Proizvodnja otpada je globalan problem, posebno kada je riječ o plastici i drugim materijalima koji se sporo razgrađuju. Iako proizvodimo više smeća no ikada, oni koji su prigrlili kulturu popravaka doprinose smanjenju ovog problema. Želite li naučiti kako predmetima u svom kućanstvu udahnuti novi život ili samo tražite inspiraciju za vaš idući DIY projekt, istražili smo alate koji će vam u tome pomoći.

kultura popravaka

Iako društvo proizvodi više smeća no ikada, oni koji su prigrlili kulturu popravaka doprinose smanjenju količine smeća u okolišu – inspirirajte se i prigrlite DIY kulturu! | Foto: Unsplash

Podaci koje je objavio The World Bank pokazuju da iz godine u godinu količina otpada kojeg proizvodimo raste. Do 2050. ćemo proizvoditi čak 3.40 bilijuna tona smeća svake godine – količina koju je teško zamisliti. Nešto je lakše vizualizirati 445 kilograma smeća kojeg u prosjeku, prema podacima Eurostata iz 2019. godine, proizvede svaki Hrvat godišnje.

Drugim riječima, svatko od nas u godini dana proizvede otpad koji teži jednako kao odrasli konj ili standardni glasovir. Toliko, otprilike, iznosi i svjetski rekord u olimpijskom dizanju, a drži ga Gruzijac Lasha Talakhadze s podignutih 485 kilograma. Dakle, da podignete sav otpad koji proizvedete u godinu dana, bili biste snažni kao najsnažniji čovjek na svijetu.

Izdvojeni članak

Vruće vam je? Isprobajte ove tehnike za spuštanje temperature doma

No broj onih koji su prigrlili kulturu popravaka, bili to stručnjaci ili samouki ‘uradi sam’ entuzijasti, u porastu je, a koristi od prihvaćanja tog ‘mindseta popravljanja’ su brojne. Ulažući vrijeme u DIY projekte dugoročno štedimo novac. Predmetima koji bi inače završili na deponiju udišemo novi život, stoga sprječavamo dodatno onečišćenje okoliša.

Osim toga, DIY projekti su najbolji način za kvalitetno provesti slobodno vrijeme. Rad s rukama angažirat će i naše moždane vijuge, a malo što će nam pružiti toliko zadovoljstva kao ugledati nešto što smo napravili ili popravili sami. Želite li započeti s vlastitim DIY avanturama, ali niste sigurni gdje učiti, pronašli smo nekoliko korisnih alata.

kultura popravaka

Sve više ljudi prepoznaje prednosti učenja DIY vještina | Foto: Unsplash

Inspirirajte se na društvenim mrežama ili pomoću aplikacija

Na društvenim ćete mrežama pronaći specijalizirane profile koji objavljuju vlastite projekte. Iako će rjeđe objasniti kako su svoj rezultat postigli, možete ih koristiti kao inspiraciju i pokušati rekreirati njihove rezultate.

Ne znate li odakle biste počeli, sastavili smo popis profila vrijednih vaše pažnje, a pronaći ih možete ovdje. Na društvenim mrežama pronaći ćete i specijalizirane grupe, zajednice majstora koji su spremni podijeliti savjet ili vlastiti projekt. U planiranju većih uređenja možete koristiti i mobilne aplikacije kao što su Ikea Planer ili Room Creator.

Učite putem online tečaja

Platforme za učenje kao što su Coursera, Skillshare ili Udemy nude različite tečajeve uz koje možete naučiti sve o kućnim popravcima, vještinama restauracije namještaja, pa čak i vještine kao što su rad s keramikom ili drvetom. Njihova mana je što, najčešće, nisu besplatne. Osim toga, materijali koje ćete tamo pronaći su na engleskom, stoga morate dobro baratati tim jezikom da biste od njih imali koristi.

pevex majstorska radionica

Na YouTube-u ćete pronaći besplatne serijale posvećene ‘uradi sam’ projektima, primjerice, Pevexovu Majstorsku radionicu | Foto: YouTube screenshot

YouTube je sjajan i besplatan izvor znanja

Neovisno o tome što vas zanima i koji problem pokušavate riješiti, gotovo pa je sigurno da ćete na YouTube-u pronaći ono što tražite. Mnogi kanali objavljuju serijale posvećene ‘uradi sam’ projektima, a pronaći ćete i one na hrvatskom jeziku.

Primjerice, Majstorska radionica u izvedbi najvećeg hrvatskog YouTubera i Pevexa. Doctor D.S. mladi je YouTuber kojeg prati preko milijun i pol korisnika, a udružio je snage s Pevexom kako bi pokazao što sve možete napraviti uz malo volje i vremena. Snimili su, primjerice, vodiče za izvedbu uredskog stola od palete, sklopivog šanka, dječje penjalice te druge projekte u kojima se možete iskušati sami.

Nakon što provjerite što se sve nalazi na Pevexovom YouTube kanalu, možete sudjelovati i u darivanju kojeg organiziramo u suradnji s Pevexom. Dijelimo cvjetnjak od auto gume nastao u njihovoj Majstorskoj radionici, a sve detalje provjerite ispod ili na našim društvenim mrežama.


­Tekst nastao u suradnji Native studija portala bauštela.hr i Pevexa

Copy link
Powered by Social Snap