Pretraga

Vruće vam je? Isprobajte ove tehnike za spuštanje temperature doma

A- A+

Ljetna noć, otvoren prozor, ventilator radi ali od neumoljivih temperatura nema predaha? Kada klime nema ili ona nije opcija, moramo posegnuti za drugim rješenjima. Dobra vijest je da je temperaturu doma moguće spustiti drugim metodama i u najvrućim ljetnim mjesecima. Doznajte koje tehnike provjereno pale.

spuštanje temperature doma

Testirali smo neke metode za spuštanje temperature bez klime, doznajte što pali | Foto: Unsplash

Ekstremne vrućine nisu samo neugodne, one su i opasne po zdravlje. Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorio je kako visoke temperature najnegativnije djeluju na djecu, starije i osobe s kroničnim respiratornim problemima. Problemi počinju kada se temperatura zraka popne na razinu prosječne temperature ljudskog tijela, piše HZJZ. Njihova je preporuka da se sobna temperatura održava ispod 32°C danju, a 24°C noću.

Kada toplinski val traje posebno dugo, a temperature i noću ostaju visoke, teško je održavati temperaturu doma na prikladnoj razini. Materijali korišteni u modernoj gradnji koji jačaju izolacijsku moć zgrada dodatno otežavaju taj zadatak, no isprobali smo nekoliko trikova uz koje se danju lakše diše, a noću bolje spava. Ako više ne znate što biste, probajte ovo.

Izdvojeni članak

Je li kultura popravaka nestala? Umjesto bacanja, prenamijenite: Donosimo inspiraciju

1. Ugasite sve uređaje i izvore svjetla koje ne koristite, a po danu prostor zamračite

Kada ih koristimo, elektronički uređaji kao što su laptopi, računala, pećnice ili perilice rublja emitiraju toplinu. Puno topline ispuštaju i izvori svjetla, primjerice žarulje sa žarnom niti. Većinu godine nam to ne predstavlja nikakav problem, no itekako ćemo osjetiti njihov kumulativni efekt zagrijavanja tijekom najvrućih ljetnih mjeseci.

spuštanje temperature doma

Tijekom najvećih vrućina, izbjegavajte paliti pećnicu – jednom kada se temperatura doma podigne, teže ju je spustiti na ugodnu razinu | Foto: Unsplash

Želite li rashladiti svoj dom, ugasite sve uređaje koji nisu neophodni. Žarulje sa žarnom niti zamijenite štednim žaruljama koje su i bolje za okoliš. Ostale uređaje, kao što su perilice rublja ili suđa, palite tijekom noći kada zagrijavanju doma ne pridonose i drugi faktori.

2. Zamračite prostor, a najbolje će biti ako od sunca zaštitite i fasadu

Čini se logičnim, no ipak treba ponoviti da je po danu dom potrebno zaštititi od prodora sunčevog svjetla. Ako imate kvalitetne rolete, spustite ih. Možete koristiti i guste zastore, ali pri tome zapamtite da sunčevo zračenje najbolje odbija bijela boja.

U slučaju da su prostorije u kojima provodite najviše vremena izložene jakom suncu, zaštitite i fasadu. Napravite sjenu uz pomoć suncobrana ili tendi koje se daju montirati na vanjski zid zgrade.

spuštanje temperaturu doma

Dom je potrebno zamračiti, a u tu svrhu će poslužiti i gusti zastori | Foto: Unsplash

3. Ključno je potaknuti strujanje zraka

Propuh će u ovim trenucima biti vaš najbolji prijatelj. Vrući zrak mora izaći iz vašeg prostora, a pomoći će vam ventilatori. Njih možete koristiti i kao ispušne uređaje koji će kroz prozor izbacivati topli zrak iz kuće, tako što ćete ih postaviti na prozor prednjom stranom prema van. Osim toga, možete napraviti i DIY ‘klimu’ tako što ćete ispred ventilatora staviti, primjerice, bocu sa zaleđenom vodom.

Ako živite u stanu ili kući s prozorima na suprotnim stranama, možete ih odškrinuti kako biste potaknuli cirkulaciju zraka. U tom slučaju, nikad nemojte dugo boraviti u središtu propuha.

4. Rashladite kauče i krevete

Spužvasti namještaj će zadržavati toplinu koju ispušta ljudsko tijelo, stoga ih redovno rashlađujte uz pomoć pakiranja leda ili mokrih ručnika. Osim toga, zamijenite plahte i jastučnice za one pamučne, jer omogućavaju hlađenje.

Izdvojeni članak

Je li kultura popravaka nestala? Umjesto bacanja, prenamijenite: Donosimo inspiraciju

5. Klima će brzo rashladiti dom, koristite ju učinkovito

Klime, bilo to ugradbene ili prijenosne, najbrži su način da temperatura prostora opet postane ugodna. Kombinirate li više metoda rashlađivanja doma, ona ne mora biti cijelo vrijeme upaljena. Drugim riječima, možete uštedjeti na trošku struje te klimi produžiti životni vijek.

Vanjsku jedinicu postavite na sjever, a ako to nije moguće, osigurajte joj hlad. Dok kuhate, vrući zrak eliminirajte uz pomoć nape ili ventilacije. Prostor držite zamračenim čak i dok klima radi, a ako možete, zaštite fasadu od sunca.

spuštanje temperature doma

Koristite li klimu, kombinirajte više metoda rashlađiv anja doma kako biste joj produžili životni vijek. Primjerice, neka prostor uvijek bude zamračen | Foto: Unsplash

Klima ili ventilatori bit će dobra investicija koja će vam olakšati najvruće ljetne dane, a sve potrebno za rashlađivanje ovog ljeta možete pronaći na jednom mjestu. Pevex je u najnovijem katalogu predstavio ponudu svih uređaja koji su vam potrebi za ugodno ljeto, a cijeli katalog pogledajte putem ove poveznice.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala bauštela.hr i Pevexa

Copy link
Powered by Social Snap