Pretraga

RUDAR PROJEKT – tvrtka bez koje hrvatsko građevinarstvo ne može

A- A+

RUDAR PROJEKT je tvrtka specijalizirana za rudarsku djelatnost i savjetovanje. Kako točno izgleda neki projekt ove tvrtke, ali i u čemu leži značaj tvrtki kao što je RUDAR PROJEKT, objasnio nam je doc. dr. sc. Branimir Farkaš.

doc. dr. sc. Branimir Farkaš / foto: Saša Lisjak

Vjerojatno vas prije svega zanima, tko je naš današnji sugovornik.

– Ja sam doc. dr. sc. Branimir Farkaš, dipl. ing. rud., a projektiranjem i projektnom dokumentacijom počeo sam se baviti još tijekom studija rudarstva. Nakon završetka studija zaposlio sam se u tvrtki koja se bavila niskogradnjom, a u kojoj sam vodio dva eksploatacijska polja što mi je pomoglo da bolje povežem projekte i teren, odnosno uredski i terenski posao. Tijekom narednih godina doktorirao sam na Rudarsko – geološko – naftnom fakultetu u Zagrebu, naravno u području projektiranja u rudarstvu, rekao nam je gospodin Farkaš.

Više od desetljeća uspješnog rada

RUDAR PROJEKT je tvrtka specijalizirana za rudarsku djelatnost i savjetovanje. Ove godine u travnju proslavili su trinaesti rođendan, a rad u tvrtki je projektantski. Usmjereni su na izradu projektne rudarske i tehničke dokumentacije. Također modeliraju i simuliraju rudarske radove kako bi njihovi klijenti na jednostavan i vrlo zanimljiv način mogli vizualizirati svoj trenutni ili budući zahvat u prostoru. Uz sve navedeno izrađuju i sudska vještačenja iz područja rudarstva i geologije.

– Svojim radom omogućujemo našim klijentima cjelovita rješenja njihovih projekata, ističe naš sugovornik te dodaje kako je RUDAR PROJEKT ponosan na sve naše dosadašnje projekte i suradnje.

Svaki novi projekt je drugačiji i sa sobom nosi razne izazove i prepreke te donosi nova radna iskustva. Zbog toga su zadovoljni svakim svojim projektom, ali naravno uvijek pokušavaju naći mjesta za napredak i poboljšanje.

Projekt RUDAR PROJEKTA / foto: Instagram

Komunikacija s klijentom ključ je uspjeha

Njihovi klijenti su prvenstveno tvrtke koje se bave eksploatacijom mineralnih sirovina, ali i one koje to tek planiraju raditi.

– To su investitori iz sektora rudarstva i građevine koji žele da ih mi kao tvrtka svojim radom vodimo prema njihovom cilju, a to je eksploatacija mineralnih sirovina. Uključeni smo u posao od samih početaka odnosno preliminarnih istraživanja ležišta do projektiranja rudarskih radova i praćenja istih kasnije prilikom njihovog izvođenja na terenu, objašnjava gospodin Farkaš.

Također treba istaknuti i to da zadovoljstvo njihovih klijenata proizlazi iz jedinstvenog pristupa svakom od tih klijenata.

– Uvijek prilikom rada veliki naglasak stavljamo na međusobnu komunikaciju, nas kao projektanta i klijenta kao izvođača budućih radova, kako bismo pronašli optimalno rješenje te zadovoljili sve želje i potrebe klijenta, ali ipak najvažnije kako bismo zadovoljili pravila struke te zakonodavstvo. Svakom klijentu pristupamo na jedinstven način kako bismo omogućili najkvalitetniju uslugu, ističe naš sugovornik.

Na terenu / foto: Instagram

I rudarstvo ide u korak s trendovima

U svijetu rudarstva malo se toga mijenja pa tako o pojmu trenda kao takvom u ovom poslu ne možemo govoriti. Naime, projektiranje u rudarstvu, kao i samo rudarstvo vrlo je specifično. No, veliki naglasak pridaje se očuvanju okoliša te smanjenju utjecaja rudarskih radova na okoliš, što u današnje vrijeme možda ne treba nazivati trendom već potrebom!

– Ali ‘trendovima’, s gledišta projektanata u tvrtki RUDAR PROJEKT, mogli bismo smatrati praćenje tehnoloških trendova. Primjerice, za izradu projekata služimo se specijaliziranim softverima namijenjenim upravo za rudarstvo, a prilikom prikupljanja terenskih podataka koristimo moderne dronove i GPS uređaje, kaže naš sugovornik.

Njihovi projekti itekako su uzbudljivi

Mnogima je vjerojatno teško zamisliti kako uopće izgleda rad na nekom od projekata.

– Svaki naš projekt zahtjeva drugačiji pristup pa time i drugačiji način rada. Neki projekti zahtijevaju isključivo uredski rad, dok drugi iziskuju odlazak na teren, prikupljanje podataka, njihovu obradu i slično. Općenito, kad dobijemo zahtjev od klijenta za nekom od naših usluga ponajprije razmotrimo njihove potrebe, a onda zahtjev sagledamo s projektantske strane, objašnjava gospodin Farkaš.

Često se dogodi da klijent želi nešto što je nemoguće izvesti, pa moraju pronaći kompromisno i optimalno rješenje.

– Nakon toga prolazimo kroz projektni zadatak te se dogovaramo oko toga tko će odraditi koji dio projekta, iako moramo prilikom same izrade biti dobro upoznati s onim što radi onaj drugi. Najčešće se projekti sastoje od tekstualnog, grafičkog i proračunskog dijela, pa se nekako i na taj način dijeli posao. Tijekom izrade projekta u konstantnoj smo komunikaciji s klijentom. Ukoliko se ukaže potreba dorađujemo i poboljšavamo određene dijelove kako bi klijent bio još zadovoljniji krajnjim rezultatom. Ovisno o zahtjevnosti i opsegu projekta rad može trajati od nekoliko dana, tjedana pa do nekoliko mjeseci, saznajemo od našeg sugovornika.

Na terenu / foto: Instagram

A kada je riječ o nekom terenskom zadatku, tu je priča ipak malo drugačija.

– Odlasci na teren često su vrlo zahtjevni. Ima tu svega od sunca i vrućine do snijega i vjetra, blata i neprohodnih terena, pa i znatiželjnih lokalnih stanovnika koje zanima što vi to radite. Nakon povratka u ured slijedi obrada prikupljenih podataka i izrada obično nekog izvještaja ili dijela projekta za koji su podaci prikupljeni. U oba slučaja, bilo u uredu ili na terenu, mislim da je rad na svakom projektu uvijek dinamičan i zanimljiv, smatra gospodin Farkaš.

Izdvojeni članak

Osmislio je izum koji je uveo inovaciju u hrvatsku industriju: Stroj za recikliranje abrazivnog pijeska

Njihov rad od značaja je za cijelo društvo

Zašto su ovakve tvrtke potrebne i bitne za cijelo društvo?

– Tvrtke poput naše neizostavan su dio mnogo šireg područja, rudarske industrije, koja omogućuje neometano funkcioniranje drugih područja ljudske djelatnosti, gospodarskih grana, sektora i slično. Primjerice, projekti i savjetovanja koje naša tvrtka provodi izravno su povezani s djelatnostima građevinske industrije. Istraživanjem ležišta mineralne sirovine omogućujemo daljnje planiranje zahvata i djelatnosti u spomenutoj industriji. Osim toga, stalnim usavršavanjem te primjenom modernih tehnologija i najnovijih znanja struke doprinosimo njenom razvoju te potičemo svijest o njenoj važnosti, ističe naš sugovornik.

Copy link
Powered by Social Snap