Pretraga

Savjeti zlata vrijedni: Marina otkriva kako urediti privatni, a kako poslovni prostor

A- A+

Mint.Spot studio je za dizajn interijera u vlasništvu Marine Kustić Grubiše. Studio je fokusiran na dizajn komercijalnih prostora, ali i na dizajn doma. Koliko se dizajn poslovnog i privatnog prostora razlikuje, kako urediti privatni, a kako poslovni prostor i postoje li neki novi trendovi u dizajnu prostora općenito, otkrila nam je Marina koja nam je ujedno predstavila svoju tvrtku.

Marina Kustić Grubiša / foto: Elena Legović

Mint.Spot je studio u kojem, ne samo da uređujemo interijere, nego zajedno sa svojim klijentima, stvaramo prostore za ljude, doživljaje i osjećaje, ističe Marina.

Iako je već više godina prisutna u ovom poslu, svoj samostalni studio za uređenje interijera pokrenula je prije nešto više od godinu dana, s ciljem da njime objedini svoja znanja iz dizajna, menadžmenta i marketinga, te da svojim klijentima na jednom mjestu pruži niz usluga koje će im pomoći da od njihovih prostora stvore fizičko okruženje kakvo im je potrebno.

U svom radu aktivno promovira stav da dobro dizajniran prostor nadilazi estetiku, te postiže optimalnu funkcionalnost, stil, zdravlje i dobrobit čovjeka. Ujedno Marina i njezin tim ne zanemaruju niti ekološku održivost, tehnološku suvremenost, financijsku isplativost, te ostvarenje specifičnih osobnih ili poslovnih ciljeva investitora.

Post preuzet s Mint.Spot Instagram profila / foto: Instagram

Evo po čemu su Marina i njezin Mint.Studio posebni

Što sve nudite, što ide najbolje i čime su kod vas klijenti posebno zadovoljni, zanimalo nas je.

– U Mint.Spot studiju kreiramo pakete usluga prema individualnim potrebama naših klijenata, što znači da će klijent od nas dobiti onoliko koliko njemu zaista treba. Pružamo i jednostavne usluge poput savjetovanja, ideja ili rješenja pojedinih problema, ali većinom radimo kompleksnije projekte uređenja koji objedinjuju sve segmente – od planiranja prostora i stila, pa do odabira namještaja, opreme i dekora, objašnjava Marina.

Među njihovim uslugama posebno se ističu i najbolje idu paketi usluga kreirani specijalno za uređenje objekata za najam u turizmu, poput kuća za odmor i apartmana.

– Kako sam u svom dosadašnjem višegodišnjem radu s investitorima uvidjela da mnogi od njih nemaju jasnu viziju i strategiju kome će i kako prodavati usluge smještaja u svojim objektima, tako omogućujem klijentima da uz našu pomoć razrade i financijske, prodajne te komunikacijske strategije i ciljeve za svoj objekt, na kojima onda baziramo i uređenje interijera. To je dobar temelj za razradu vizualnog identiteta objekta, te brenda općenito, ističe naša sugovornica.

Post preuzet s Mint.Spot Instagram profila / foto: Instagram

Treba reći i to da je naša sugovornica velika pobornica cjeloživotnog učenja te da ne skriva svoja znanja već ih nastoji dijeliti s onima koji žele učiti. Tako od ove jeseni planira započeti i s online radionicama pomoću kojih bi svi zainteresirani iznajmljivači, ali i drugi poduzetnici, mogli steći određena znanja i alate kojima će jasno odrediti svog ciljanog klijenta, definirati elemente svog brenda i pretočiti to u vizualni identitet i uređenje svog objekta.

– O tome već i sada pišem i educiram svoje čitatelje, u blogu na stranici www.mintspot.hr/blog i Instagram profilu @mint.spot, gdje ću najavljivati i sve novosti o našim paketima usluga, ističe Marina.

Post preuzet s Mint.Spot Instagram profila / foto: Instagram

Marinin dizajn liječi

Našu smo sugovornicu zamolili da nam otkrije projekte na koje je posebno ponosna.

– Uvijek s posebnom pažnjom biram projekte na kojima radim, te nastojim raditi s investitorima koji cijene vrijednosti do kojih i osobno držim i koji razumiju da urediti neki prostor ne znači samo učiniti ga lijepim i trendi. Iz tog razloga, svaki angažman koji prihvatim, za mene predstavlja užitak u radu i posebnu vrijednost, kaže Marina.

Trenutno je ipak posebno ponosna jednim aktualnim projektom uređenja privatne kuće u koju će se trajno doseliti jedna obitelj iz inozemstva. Investitorica još od svog djetinjstva pati od depresije, a kada se obratila Marini za uređenje njihove nove kuće u Istri, nije niti znala koliko time može utjecati i na kvalitetu svog zdravlja.

– Već samim time što imam priliku primijeniti dobrobiti biofilnih principa uređenja prostora, ovaj mi je projekt postao i veselje i ponos, te nestrpljivo iščekujem osjetiti energiju tog prostora kada bude dovršen, ističe naša sugovornica.

Post preuzet s Mint.Spot Instagram profila / foto: Instagram

Nije isto uređivati poslovni i privatni objekt

Koliko se uređenje doma razlikuje od uređenja poslovnog prostora, bilo je naše sljedeće pitanje.

– Odgovarajući na različite zahtjeve namjene, mogu reći da se uređenje tih dvaju vrsta prostora prvenstveno razlikuje u krajnjim ciljevima koje uređenjem želimo postići, ističe Marina.

Zato kada Mint.Studio uređuje stambene prostore, polaze od osoba koje će u tom prostoru boraviti, njihovih potreba, navika, pa čak i planova za budućnost. Razvijaju kvalitetan plan i raspored prostora, kako bi omogućili optimalnu funkcionalnost pojedinih zona stanovanja, te pružili mogućnost za kvalitetan odmor, privatnost, druženje, rad i druge potrebe ukućana.

– Kada su u pitanju poslovni prostori, tada polazimo od vrste poslovanja koje će se u prostoru odvijati, te pojedinih poslovnih ciljeva investitora. Ponekad će ti ciljevi biti ergonomija rada, povećanje produktivnosti djelatnika, a ponekad će biti usmjereni na fizički izričaj brenda i vizualni identitet. Prostore u kojima se pružaju neke usluge treba shvatiti i kao veliki komunikacijski medij, kojega ne smijemo zapostaviti, pa planiranje uređenja moramo bazirati na dobro osmišljenim i definiranim poslovnim i komunikacijskim ciljevima, objašnjava naša sugovornica.

Dizajn rasvjete Villa Pine Tree / foto: KORIDOR27

Povratak prirodi – vodeći trend u interijerima

Postoje li neki trendovi u vašem poslu na koje bi naši čitatelji trebali obratiti posebnu pažnju, bilo je naše sljedeće pitanje.

Marina je istaknula da proteklih nekoliko godina raste svijest o tome na koje sve načine naše fizičko okruženje utječe na naše zdravlje, zadovoljstvo i život. Neka istraživanja iznose podatak da čak 90% svog vremena ljudi borave u zatvorenim prostorima – stanovima, uredima, trgovinama, automobilima… Sve se manje krećemo, sve manje boravimo u prirodi, okruženi smo umjetnim materijalima, nerijetko čak i toksičnima. Velik dio dana boravimo pod umjetnim svjetlom, raznim izvorima buke…

U tom kontekstu, jedan od globalno rastućih trendova u uređenju interijera je povratak prirodi, te stvaranje okruženja koje će nam omogućiti veći doticaj s prirodom i njezinom iscjeliteljskom moći. To postižemo upotrebom prirodnih materijala, organskih formi, boja koje se najviše pojavljuju u prirodi, ispravnom temperaturom boje svjetla i njezinom izmjenom u svrhu imitiranja dnevnog svjetla, smanjenjem vizualne i audio buke, i slično.

– Izvrsno je to što je ta tema danas lako dostupna svakome tko želi posvetiti malo više vremena i truda, te se educirati o tome kako svoj dom učiniti zdravijim za sebe i ukućane, ističe ova stručnjakinja za interijere.

Dizajn rasvjete Villa Pine Tree / foto: KORIDOR27

Dizajn rasvjete Villa Scuolla Vecchia/ foto: Antun Cerovečki

Top savjeti za uređenje privatnih i poslovnih objekta

Koja top tri savjeta imate za uređenje doma, a koja za uređenje poslovnog prostora, bilo je naše posljednje pitanje.

Kada uređujemo svoje domove, tada svi volimo kroz to uređenje izraziti svoj stil i kreativnost. Međutim, dobro uređenje doma ne svodi se samo na stil i ljepotu pa su zato Marinini savjeti sljedeći.

– Dobro isplanirajte organizaciju prostora, posebno kuhinje i kupaone. To su prostori koji su jako frekventni i koji uvijek zahtijevaju posebnu pažnju kod planiranja, posebice kada su smješteni u malene prostore. Ukoliko i nemate vremena ili budžeta prepustiti detaljno planiranje stručnjacima. Mnogo možete naučiti i istražujući dizajnerske standarde dostupne na internetu pa si odvojite vremena za pomno planiranje, savjetuje naša sugovornica.

Nadalje, kada birate paletu boja koje ćete koristiti u svom domu, ne povodite se za trendovima i ne birajte na temelju „boja koje volite“. Kao što ne pristaju sve boje jednako dobro svim ljudima, tako ne pristaju sve boje jednako dobro niti svim interijerima. Informirajte se o tome kakve učinke pojedina boja ima na naš um, te obavezno isprobajte boju u samom prostoru i pod različitim osvjetljenjima. Ne libite se prebojiti i više puta prije nego dođete do idealne boje za vaš zid.

I konačno, u stambenim prostorima koristite rasvjetna tijela tople boje svjetla, tj. izvore s oznakama 2700 – 3000K. Sve više od toga ulazi u hladni spektar koji povećava budnost i pogodniji je za proizvodne i poslovne prostore. Dugotrajno izlaganje bijeloj svjetlosti može poremetiti ljudski cirkadijalni ritam i negativno utjecati na zdravlje.

Izdvojeni članak

Iva Drk, vlasnica studija ID design ima jedan savjet zlata vrijedan za sve one koji razmišljaju o uređenju nekretnine

Što se tiče savjeta za uređenje poslovnih prostora Marina savjetuje sljedeće.

– Ne ostavljajte planiranje uređenja prostora za kasnije, tj. za vrijeme kada budete imali novca. Planirajte uređenje prostora odmah kada planirate i svoje poslovne procese i strategije. Čak ako sada i nemate novce za potpuno uređenje, ako imate plan, moći ćete ga ostvarivati po etapama, ali će u konačnici prostor biti uređen u skladu s onim što želite postići, ističe naša sugovornica.

Nadalje, definirajte elemente svog brenda, u smislu vrijednosti i osobnosti brenda, a onda i elemente vizualnog identiteta vašeg poslovanja, te razmislite o načinu kako ćete te elemente uklopiti u uređenje svog prostora. Nemojte dopustiti da vaš poslovni prostor ne govori ništa, ili da govori nešto što nije cilj vašeg poslovanja.

I u konačnici, prije kupnje dobro isplanirajte budžet. Danas je tržište poprilično transparentno, pa je lako doći do cijena radova i materijala. Dobro istražite i dobro isplanirajte svoje financije, kako bi izbjegli neočekivane izdatke koji bi mogli opteretiti vaše poslovanje i investiciju.

Savjeti zlata vrijedni: Marina otkriva kako urediti privatni, a kako poslovni prostor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap