Pretraga

Vješte ruke stilistice Maje Kranjec pokazale su nam kako otužan dio stana pretvoriti u kutak s karakterom

A- A+

Kreativna i vješta stilistica Maja Kranjec oduševila nas je svojim novim DIY projektom. Materijali koji su čekali još od prošlog ljeta pretvoreni su u ormar za radijator koji je do tada nekorištenom i pomalo tužnom dijelu hodnika dao u potpunosti novi izgled. Otužan dio stana uz malo mašte i vremena postao je kutak s karakterom.

Uređenje doma, u krugu Maja Kranjec | foto: Maja Kranjec

Nakon kratke pauze Maja je odlučila podijeliti svoj novi DIY projekt – uređenje dijela stana na koji se često zaboravlja.

Mlada stilistica Maja Kranjec već je dobro poznata svima onima koji na društvenim mrežama prate savjete kako jednostavno i efektno urediti vlastiti dom. Na svom Instagram profilu naziva ‘krameraj_‘ Maja objavljuje priče iz vlastitog doma, projekte koje je realizirala, odbačene predmete kojima je udahnula novi život. Kaže, neki bi za nju rekli da je hrčak, ali zapravo je spasiteljica odbačenih komada koji zaslužuju novu priliku.

Jedan novi komad nastao je i proteklog tjedna u Majinom domu koja je odlučila podijeliti sve korake kreiranja kutka stana s karakterom.

Novi izgled tužnog hodnika

Tijekom uređenju doma mnogi vjerojatno neće pomisliti na uređenje radijatora i prostor oko njega. No, ne i Maja. Svojim novim projektom osim što je hodniku dala posve novi izgled, Maja je iskoristila i materijale koji su, kako kaže, čekali još od prošlog ljeta kada ih je odlučila kupiti bez određene vizije u kojem projektu će završiti.

– Budimo realni, ovaj dio hodnika s radijatorom izgledao je dosta tužno i falilo mu je karaktera. S obzirom na to da su fronte od bambusa, mislila sam si kak’ je to idealna opcija za djelomično zatvaranje radijatora sa stilom, objašnjava Maja.

Za izradu pokrivala za radijator stilistici Maji Kranjec bili su potrebni:

  • vrata od tkanog bambusa IVAR (IKEA),
  • dvije drvene letve dimenzija 2 x 4 x 200 centimetara,
  • dvije daske dimenzija 1,8 x 40 x 100 centimetara,
  • kutnici (10 komada),
  • panti (4 komada),
  • vijci,
  • ubodna pila,
  • brusilica i fini brus papir te
  • aku bušilica.

– Izmjerite širinu radijatora s cijevima i dodajte par centimetara sa svake strane za debljinu daske. Visinu odredite po želji, našu je definirala visina vrata, letvica i gornje daske, objašnjava Maja te dodaje da se dubina ormarića određuje s obzirom na veličinu radijatora uz dodatak nekoliko centimetara kako vrata ne bi bila prislonjena na njega.

Potom je potrebno odrezati letve na četiri dijela koja će tvoriti okvir ormara za radijator.

– Nemojte zaboraviti ostaviti dva milimetra dužine sa svake strane kako bi se vrata mogla lako otvarati, napominje Maja.

Nakon rezanja letve spojite vijcima u pravokutan oblik okvira ormarića. Slijedi priprema bočnih daski.

– Daske smo kupili u Bauhausu i odmah su nam ih izrezali prema potrebnim mjerama, navodi Maja te nastavlja objašnjavati postupak. Daske pričvrstite kutnicima s unutarnje strane pa dodajte gornju dasku i pričvrstite je na isti način.

Izdvojeni članak

Dosadan i nekorišten komad namještaja u nekoliko koraka postao je dizajnerska komoda za TV

Potom skalpelom izdubite dio vrata za pante pa ih ušarafite u okvir.

– Iako su letve i daske već pobrušene, još jednom finim brus papirom prođite sve da skinete sitne špranje i žutu boju drva koja je tipična za bor. Po želji premažite lazurom, lakom ili obojite, dodaje Maja koja se odlučila na prirodnu boju drva.

Lijevo radijator prije ‘makeover-a’, desno radijator nakon | foto: Maja Kranjec

No, s obzirom na to da je ormarić namijenjen za radijator važno je na umu imati jedan poseban korak izrade.

– Kako bi zrak mogao cirkulirati kad radijator radi, potrebno je i na vrhu ormarića izrezati otvor s prednje ili gornje strane. Mi zasad nismo jer radijator više nije uključen, objašnjava Maja te dodaje kako će tijekom iduće zime fronte možda i pomaknuti zbog bolje cirkulacije zraka.

Izrađeni ormarić za zid se pričvršćuje kutnikom, a potom dekorira  prema željama i stilu ostatka interijera. Maja je svoj odlučila dekorirati posterom s hrvatskim potpisom.

Izdvojeni članak

Posteri hrvatskih ilustratora koji će svaki dom učiniti umjetničkom oazom

No, savjeti ove vješte mlade stilistice tu ne staju.

– Ako vam neki dijelovi radijatora strše previše kao nama, jednostavno izrežite dasku na tim mjestima kako bi napravili prostora, objašnjava Maja, no pazite da vam se drvo ne zapali kod rezanja. Nama se počelo dimiti jer je bila prevelika brzina okretaja pa preporučujem da smanjite brzinu i pomalo režete, dodaje.

Cijeli postupak izrade ovog efektnog ormara za radijator možete vidjeti u Majinom ‘sam svoj majstor’ videu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Maja Kranjec |interior styling (@krameraj_)

Copy link
Powered by Social Snap