Pretraga

Velika obnova zagrebačkih bolnica: Ima li kraja i što se događa na gradilištima

A- A+

Nakon potresa Ministarstvo zdravstva je temeljem Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu infrastrukture na području zdravstva sklopilo ukupno 96 ugovora. Vrijednost svih ugovorenih projekata iznosi 626 milijuna eura, a 52 sklopljena ugovora vezana su za zagrebačko područje. Neki od najvećih projekata u Zagrebu svakako su oni KBC-a Zagreb koji se obnavlja za 177 milijuna eura, KBC-a Sestre milosrdnice za 70,5 milijuna eura, te KB Merkur za 63 milijuna eura. Od Ministarstva smo doznali u kojoj su fazi radovi.

obnova zdravstvenih ustanova | Bauštela.hr/screenshot Google Maps

Nakon potresa koji su prije četiri godine pogodili kontinentalnu Hrvatsku, i dalje traju obnove brojnih zgrada javne namjene u Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Zagrebu. Ministarstvo zdravstva temeljem Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu infrastrukture u području zdravstva sklopilo je ukupno 96 ugovora.

Od ukupnog broja sklopljenih ugovora, 52 sklopljena vezana su za zagrebački, a 44 ugovora ovog tipa za petrinjski potres te su ukupne vrijednosti 626 milijuna eura. Od tog iznosa, dio za konstrukcijsku obnovu financirao se iz Fonda solidarnosti EU, dok se dio vezan uz dodatna ojačanja i poboljšice financira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

Nadalje, od 96 ugovorenih projekata obnove, njih 41 se odnosi na cjelovite obnove, a neki od najvećih projekata u Zagrebu svakako su projekti obnove KBC-a Zagreb u vrijednosti od 177 milijuna eura, KBC-a Sestre Milosrdnice od 70,5 milijuna eura te KB Merkur od 63 milijuna eura. Obnavljaju se i Klinika za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’ za 10,5 milijuna eura, Hrvatski zavod za javno zdravstvo za 22,6 milijuna eura, Klinike za dječje bolesti Zagreb za 8,2 milijuna eura, te KB Dubrave za 2,4 milijuna eura, ali i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 205 tisuća eura. Od Ministarstva zdravstva smo doznali kako teku najopsežnije obnove.

Izdvojeni članak

Krenulo rušenje: Kako bivša tvornica rublja postaje onkološka bolnica

Obnove i dogradnja

Kako nam je obznanjeno iz Ministarstva zdravstva, KBC Zagreb u potpunosti je završio radove obnove od potresa na Žutoj zgradi na adresi Kišpatićeva 12. Dok je obnova od potresa Klinike za ženske bolesti i porode na lokaciji Petrova 13 u završnoj fazi te se završetak očekuje nakon izvršenja radova na fasadi, uređenju okoliša i završnih ispitivanja opreme i sustava.

– Radovi obnove na Klinici za plućne bolesti KBC-a Zagreb na lokaciji Jordanovac 104 te Glavnoj zgradi KBC-a Zagreb na lokaciji Kišpatićeva 12 su u tijeku, rečeno je iz Ministarstva zdravstva.

KBC ‘Zagreb’

Investicijski ciklus ulaganja u KBC Zagreb zahuktao se 2023. godine u rujnu, kada su započeli radovi na uređenju novog Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju o čemu smo izvijestili. Radovi su trebali završiti u svibnju ove, 2024. godine, a najavljena je i gradnja potpuno nove bolničke zgrade u kojoj će biti ortopedija, radiologija, oftamologija i drugi odjeli. Ulaganje je ovo vrijedno 154 milijuna eura.

obnova, KBC Zagreb | Bauštela.hr

– Dok je na KBC-u Zagreb u potpunosti završena obnova od potresa na Žutoj zgradi, u sklopu KBC-a su završeni i radovi na uređenju za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju kao i za transplantaciju krvotvornih matičkih stanica u vrijednosti većoj od 5,5 milijuna eura. Nakon pak završnog opremanja novom medicinskom i nemedicinskom opremom u vrijednosti većoj od 400 tisuća eura te namještajem u vrijednosti većoj od 250 tisuća eura Zavod bi trebao preseliti u novouređene prostorije u listopadu 2024. godine, naveli su iz Ministarstva.

Radovi su obuhvatili 2.500 četvornih metara, dok će sam Zavod raspolagati s više od 1.800 četvornih metara umjesto sadašnjih 700. Zavod bi trebao dobiti 14 jednokrevetnih soba, četiri dvokrevetne te i šest sterilnih jedinica kako bi se osigurala mogućnost cjelodnevnog boravka roditelja uz bolesno dijete.

Izdvojeni članak

Napokon epilog za bolnicu Blato: Razmjenjuju se nekretnine, Nacionalna dječja bolnica postaje stvarnost

Nova bolnička zgrada i garaža

Također, u okviru KBC-a Zagreb, u završnoj je fazi i priprema ugovora za radove na projektu III. Faza razvoja KBC Zagreb, a koja je u ingerenciji Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. U ovu novu bolničku zgradu bit će smješteni Klinika za ortopediju, Klinika za očne bolesti, Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju, Klinički zavod za patologiju i citologiju, Bolnička ljekarna i Bolnička kuhinja.

KBC Zagreb – Rebro | MPGI

Osim što će graditi nova bolnička zgrada bruto građevinske površine od 35.893 kvadrata za koju je predviđeno 7 etaža, izgradit će se i nova otvorena garaža s heliodromom bruto građevinske površine 31.406 kvadrata u pet etaža s 1.045 parkirnih mjesta.

Sestre milosrdnice i Merkur

Kad smo pisali o obnovi KBC-a Sestre milosrdnice, naveli smo kako se iz temelja krenulo obnavljati čak šest zgrada. Tada smo naveli da su kao izvođači radova odabrane turske tvrtke Akfen i Dost, dok se kraj obnove očekivao do kraja ove godine. Inače, KBC Sestre milosrdnice nalazio se na lokaciji u Vinogradskoj od 1894. godine, a zgrade kompleksa oštećene su u oba potresa.

Po recentnim informacijama iz Ministarstva zdravstva, upućeni smo, Završetak radova na tri zgrade očekuje se u prvoj polovici 2025. godine, a riječ je o obnovi Upravne zgrade, Interne 2 i Interne 3. Dok se završetak radova na Kliničkom zavodu za kemiju i endokrinologiju (Zgrada 7), Klinici za očne bolesti i Klinici za kožne i spolne bolesti (Zgrada 4), te Klinici za kirurgiju (Zgrada 9) očekuje do 30. lipnja 2026.

KBC Sestre milosrdnice | Bauštela.hr

Nadalje, u fazi završetka cjelovite obnove je KB Merkur, za koji se do kraja 2024. godine planira izvesti dio završnih radova i uređenje okoliša.

Kako je navedeno iz Ministarstva, nakon epidemije bolesti COVID-19 obnova zagrebačkih bolnica nakon potresa predstavljao je jedan od najvećih izazova za zdravstveni sustav posljednjih desetljeća. Podsjetili su kako se unaroč organizaciji i u suradnji s Ministarstvom ipak nije zaustavilo pružanje zdravstvene skrbi i u zdravstvenim ustanovama u obnovi.

Ovdje pročitajte više o tome kako se na humanitarnoj gala večeri za dječju hematoonkologiju KBC-a Zagreb prikupilo ukupno 244.890 eura.

Copy link
Powered by Social Snap