Pretraga

Brick Award 2024: Čudesna arhitektura od opeke

A- A+

Jedanaestu godinu zaredom, u Beču, gradu bogate arhitektonske i kulturne baštine, održana je međunarodna dvogodišnja nagrada Brick Award, koju je 2004. godine utemeljio Wienerberger, istaknuti svjetski dobavljač građevinskih materijala i inovativnih rješenja infrastrukture. Ugledni žiri odabrao pet izvanrednih projekata među 743 prijave iz 54 zemlje, ističući potencijal održive i inovativne gradnje.

Brick Awards 2024 najbolji projekti

Brick Awards 2024 najbolji projekti | foto: Brick Awards promo

Među 50 predselektiranih nominiranih projekata, stručni žiri za Wienerberger Brick Award 2024 pažljivo je izabrao pobjednike u pet kategorija –‘Feeling at home’, ‘Living together’, ‘Working together’, ‘Sharing public spaces’ I ‘Building outside the box’. Osim toga, dodijeljena je i glavna nagrada koja je nadmašila standarde estetike, održivosti i inovativnosti.

Izdvojeni članak

GIO 2023: Najbolji arhitektonski projekt u 2023. Hotel Zonar

Žiri su činili međunarodno priznati stručnjaci: arhitektica i suosnivačica Avenier Cornejo Architectes, Christelle Avenier, arhitektica i suosnivačica Conix RDBM Architects, Christine Conix, arhitektica i suosnivačica CIVIC architects Ingrid van der Heijden, arhitekt i osnivača Maleccy biuro projektowe, Wojciech Malecki, te arhitekt i osnivač Bangkok Project Studio

Nagrađeni projekti

Glavnu nagradu odnio je britanski studio Níall McLaughlin Architects za projekt ‘International Rugby Experience’, izložbeni i multifunkcionalni centar u Limericku posvećen spomenutom sportu, u kategoriji ‘Sharing public spaces’. Dizajn centra inspiriran je znamenitim crkvama Limericka, dok istovremeno zadržava suvremen estetski izraz, omogućujući zgradi da se skladno uklopi u okruženje i estetski ga unaprijedi.

Paragvajski studio Equipo de Arquitectura osvojio je kategoriju ‘Feeling at home’, s projektom ‘Intermediate House’, koji koristi blokove komprimiranog tla za postizanje niskougljične kontrole temperature.

Nagradu za kategoriju ‘Living together’, posvećenu višestambenim zgradama, osvojio je argentinski tim Estudio Arqtipo s projektom koji na uskom kutnom zemljištu kombinira deset stambenih jedinica. Pri tomu svakoj pružajući privatni vanjski prostor.

U kategoriji ‘Working together’ pobjedu su odnijeli irski studiji Grafton Architects i O’Mahony Pike Architects za novo uredsko sjedište Električne službe Irske, koje uspješno integrira moderne građevinske standarde s povijesnom estetikom Dublina.

Nagradu u kategoriji ‘Building outside the box’ osvojio je zajednički projekt španjolskog studija Hanghar i meksičkog studija Palma: za festival arhitekture i dizajna kreirali su privremenu umjetničku instalaciju od opeke pod nazivom ‘Types of Spaces’ u uskom prolazu u španjolskom gradu Logroñu, koja posjetitelje vodi kroz različite arhitektonske stilove.

International Rugby Experience Sharing public spaces

International Rugby Experience Sharing public spaces | foto: Nick Kane/promo BRICK Awards

CBME_Types of Spaces | foto: Luis Diaz/promo BRICK Awards

CBME_Types of Spaces | foto: Luis Diaz/promo BRICK Awards

Knjiga BRICK 24

Wienerberger, kao i svake prethodne godine, predstavlja svoje najnovije izdanje knjige pod nazivom BRICK 24. Ova knjiga prati arhitektonsko natjecanje i donosi odabranih 50 projekata, među kojima su i pobjednici, te pet eseja renomiranih međunarodnih autora koji obogaćuju pregled suvremene arhitekture izrađene od opeke.

Fokus knjige je na građevinskim materijalima od gline koji se smatraju bezvremenskim i idealnim za naprednu i inovativnu arhitekturu. Ovo izdanje objavljeno je u suradnji s Park Books.

– Danas se arhitekti suočavaju s brojnim izazovima. Moraju stvarati prostore koji smanjuju naš utjecaj na planet i štite nas od posljedica klimatskih promjena, a pritom činiti domove pristupačnijima uslijed rastućih životnih troškova. Izvanredni arhitekti istražuju nove načine korištenja materijala i strukture, kao što pokazuju ovogodišnji pobjednici Brick Awarda. Njihovi projekti, osim estetskih i strukturalnih kvaliteta, predstavljaju fizičku manifestaciju inovativnog duha potrebnog za rješavanje današnjih izazova. Od štednje resursa do integracije u postojeća okruženja, ovi kreativni umovi pronašli su rješenja koristeći veliki potencijal opeke. Ponosni smo što možemo odati počast i podržati ove predvodnike u arhitekturi od opeke, izjavio je Heimo Scheuch, izvršni direktor Wienerbergera.

Intermediate House Feeling at home

Intermediate House Feeling at home | foto: Federico Cairoli / promo BRICK Awards

Living together | foto: Federico Kulekdjian

Living together | foto: Federico Kulekdjian / promo BRICK Awards

Pogledajte ovdje najbolje radove arhitektice Carme Pinós.

Copy link
Powered by Social Snap