Pretraga

Kolibe izgrađene u srcu netaknute prirode: Skoro tri godine čekali građevinsku dozvolu

A- A+

Netaknuta priroda krije upečatljivu arhitekturu. U zelenoj oazi Nacionalnog parka Tara na zapadu Srbije, nalazi se kompleks kuća za odmor ‘Tara Cabins Pure Nature’. Zamišljeni da budu jedinstven spoj prirodnog i modernog, izvrsno kombiniraju tradicionalne i suvremene detalje. Izgradnja je dovršena prošle, a započeta 2020. godine. Projektirao ih je beogradski arhitektonski studio ‘Croft’. Autor idejnog rješenja je Stevan Đurić, a zbog nepristupačnog terena, sav materijal morao se do mjesta izgradnje prenositi ručno. Dozvola za građenje čekala se dvije i pol godine.

Koliba Tara Cabins Pure Nature1

Koliba ‘Tara Cabins Pure Nature’ | Foto: Dušan Milenković

Ukoliko želite prespavati okruženi zelenom prirodom Nacionalnog parka Tara u Srbiji, nude vam se dvije kolibe neobičnog dizajna. ‘Tara Cabins Pure Nature’ su betonske i drvene kolibe koje turistima nude spoj minimalističke arhitekture i maksimalno iskorištenog prostora te pogled na jezero Zaovine koji ostavlja bez daha.

Studio za arhitektonske i projektantske usluge ‘Croft‘ iz Beograda autor je ovih kabina. Gradili su ih tri godine, a dovršili prošle. Za 150 kvadratnih metara jedinstvenog prostornog doživljaja, zaslužan je arhitekt Stevan Đurić, a glavni projekt izradio je Stevan Radomirović.

Ljubav prema prirodi i povezivanje s njom, što i promovira izgradnja ovakvih objekata, nije mogla proći bez legislativnih problema. Doduše, oni su nastali zbog specifične lokacije na kojoj je planirana izgradnja koliba. Proces dobivanja građevinske dozvole trajao je čak dvije i pol godine, prenosi portal gradnja.rs.

– Obiteljsko porijeklo s Tare je odredilo odabir lokacije i nekoliko godina trajala je potraga za savršenim pogledom na jezero Zaovine i odgovarajućom prirodnom scenografijom. Glavna vodilja je bila ostvarenje kontakta između čovjeka i prirode, minimalizacija dekorativnih elemenata, kao i maksimalna iskorištenost prostora, rekao je vlasnik ovih kabina Marko Đurić.

Danas na parceli postoje dva objekta, ‘Master cabin with lake view’ kao glavni i ‘Art collectors landscape cabin’ kao pomoćni. Stepenice koje vode do objekata, konstrukcijski su izvedene od metala, s drvenim odmorištima i terasama. Gazišta su od granita.

Kabine su građene od betona, tj. nisu montažne. Za fasadu su korištene talpe od drveta jele. Dimenzije su im 8 x 4 centimetara i korištene su u punoj dužini do maksimalne visine objekata. Drvo je moralo proći termičku obradu i biti zaštićeno dodatnim premazima. Za crnu fasadu odlučili su se zbog ambijentalne prilagodbe i grafitno crnih stijena koje okružuju kolibe.

Izdvojeni članak

Najstarija kuća u Francuskoj postala internet senzacija zbog domišljate forme građenja   

Veliki stakleni prozori otvaraju prostor u interijerima. Fasadna stolarija je troslojna i aluminijska te je korišten podizno – klizni sistem. Na samom se ulazu nalazi utility prostor koji planinarima služi da tamo ostave uprljanu odjeću prije ulaska u ostale prostorije. U kupaonici su svoje mjesto pronašla mjesta za sušenje ljekovitog bilja i šumskih gljiva.

Na svega dva metra od prozora spavaćih i dnevnih prostorija pruža se pogled na drvored borova starijih od 70 godina. Materijal za izgradnju koliba se do lokacije prenosio ručno zbog nepristupačnog terena.

Pogledajte ovdje kako je češki arhitektonski studio uspio realizirati projekt ‘Zen house’, kuću od 30 kvadrata s drvenim okvirom.

Copy link
Powered by Social Snap