Pretraga

Najstarija kuća u Francuskoj postala internet senzacija zbog domišljate forme građenja   

A- A+

Maison de Jeanne kuća je na uglu ulice u gradiću Sévérac-le-Château u Aveyronu za koju se vjeruje da je najstarija u Francuskoj. Izgrađena je u 13. stoljeću i neobične je konstrukcije – katna površina joj raste proporcionalno visini. Nedavno je postala zvijezda društvenih mreža zbog neobičnijeg razloga koji stoji iza njene forme.

najstarija kuća u Francuskoj

najstarija kuća u Francuskoj | foto: wikipedia

Turisti mogu posjetiti unutrašnjost Maison de Jeanne u srpnju i kolovozu i svjedočiti rekonstrukcijama i događajima koji prate njezinu srednjovjekovnu povijest. Mnogi to i čine rado objavljujući potom fotografije na društvenim mrežama iz ‘najstarije kuće u Francuskoj’ čiji su vlasnici bili vrlo domišljati ljudi.

Izdvojeni članak

Galerija: Neodoljiva albanska ljepotica od kamena i stakla iz radionice Plis Ateliera

Naime, ove je kuća sagrađena na nekoliko katova u uskoj uličici koja se uzdiže. Kuća je izgrađena pomoću drvenog okvira i zidova napravljenih od klipa, prirodnog materijala napravljenog od zemlje, vode, slame i ponekad vapna. Vanjski dio izvorno je bio obložen kamenom.

najstarija kuća u Francuskoj

najstarija kuća u Francuskoj | foto: wikipedia

No, najposebniji dio kuće je malena površina prizemlja u odnosu na katove kakva nije karakteristična. Objašnjenje – kuća je tako sagrađena kako bi vlasnici platili što manji porez. Naime, u vrijeme kada je sagrađena kuće su se oporezivale prema četvornom metru prizemlja!

Pogledajte ovdje kako izgleda savršena, bajkovita mala kuća iz češkog studija Jan Tyrpekl.

Copy link
Powered by Social Snap