Pretraga

Krovni prozori: Što su, koje su im prednosti, a koje mane?

A- A+

Krovni prozori su prozori koji se postavljaju na krov zgrade ili kuće. Njihova najveća prednost je što u dom unose prirodno svjetlo. Idealno su rješenje za potkrovlje, a mogu se staviti i na ravne krovove. Ipak, ovi prozori imaju i nekoliko nedostataka pa je prije kupnje potrebno dobro razmisliti.

otvoren krovni prozor u tamnoj prpstoriji

Krovni prozor | foto: Unsplash, Thanos Pal

Krovni prozori dolaze u različitim oblicima, bojama i veličinama. Postoje razni načini njihovog otvaranja, kao što postoje i oni koji su uvijek zatvoreni, a služe samo za ulazak svjetlosti u prostor. Pojavljuju se u nekoliko materijala, od kojih su najčešći drvo i PVC. Važno je paziti kako se montiraju kako ne bi propuštali hladan zrak ili kišu.

Kakvi sve krovni prozori postoje?

Krovni prozori su ugrađeni u krov, a mogu biti ravni ili u obliku kupole. Jednako tako, mogu biti fiksni, odnosno oni koji se ne mogu otvarati, ali i oni koji se otvaraju. Što se tiče otvaranja, postoje oni koji se otvaraju i zatvaraju ručno, pomoću ručke ili letvice na njima, a postoje i oni koji se kontroliraju pomoću daljinskog upravljača ili čak mobitela.

Krovni prozori su vrlo izdržljivi i otporni na udarce, oštećenja i vremenske uvjete na čijem su direktnom udaru. Jasno, uvijek treba birati one kvalitetnijih materijala, a njihovu ugradnju prepustiti stručnjaku.

Krovni prozori prednosti

Krovni prozori imaju nekoliko prednosti.

Dodatan izvor svjetlosti

Ona najočitija prednost je dodatan izvor prirodne svjetlosti po sunčanim, ali i oblačnim danima. Ovdje se ne radi samo o danjem svjetlu, već će svjetlost u prostor ulaziti i navečer, od mjeseca. Upravo zato su ovi prozori idealni za male prostore, pri čemu će ih vizualno povećati. Ipak, onima kojima ovo smeta, mogu na krovni prozor staviti i rolete ili sjenilo.

Ventilacija zraka

Kada je krovni prozor otvoren, kroz njega ulazi zrak, a ako otvorite još koji prozor, prostor će se brzo prozračiti. Ovaj prozor se u nekim situacijama može staviti i iznad kuhinje pa će sva vlaga, ali i miris kuhanja, bez problema izaći iz prostorije.

Toplina

Toplina sunca koja prodire u prostor kroz krovne prozore može biti prednost i mana. U zimskim mjesecima će ova toplina značiti puno, ali će zato za vrijeme ljeta ona biti veliki problem.

Krovni prozori nedostaci

Baš kao što smo već naveli, krovni prozori imaju i neke mane. Prva od njih je pretjerana toplina za vrijeme ljetnih mjeseci. Ovaj problem se može riješiti stavljanjem roleta ili sjenila. Druga mana je povezana s pogrešnim postavljanjem prozora. Odnosno, ako je prozor krivo postavljen, kroz njega može prolaziti hladan zrak i ohladiti prostor.

Još jedan problem koji se javlja u ovom slučaju je i vlaga ili, još gore, prokišnjavanje, ako prozor nije dobro ugrađen. Također, čišćenje može biti nezgodno, ali uz malo truda je sve moguće. U ovom tekstu možete vidjeti kako najlakše možete očistiti vaše prozore u domu.

Izdvojeni članak

Mučite li se i vi s čišćenjem prozora? Donosimo pet savjeta koji će vam olakšati život

Krovni prozori materijali

Krovni prozori mogu biti od raznih materijala. Najčešći su materijali drvo i PVC. Oba materijala su jednako zastupljeni, a imaju svoje kvalitete. Drvo će biti dugotrajnije, ali će ga trebati i više paziti, dok je PVC materijal koji se u posljednje vrijeme sve više koristi za stolariju.

Drveni krovni prozori

Drvo je vrlo kvalitetan materijal koji će, uz pravilnu njegu, izdržati mnogo godina. Dobro će se uklopiti u svaki dom i pružiti određenu povezanost s prirodom. Drvo je dobar materijal jer na njega ne utječe promjena temperature i pruža dobru toplinsku izolaciju. Najvažnije je da je premazano zaštitnim premazom kako se ne bi uništilo, ali i da se održava. Dolazi u raznim bojama, dok s vanjske strane ima limeni dio. Ipak, ne bi se trebali stavljati u kuhinju ili kupaonicu kako se ne bi uništili od previše vlage.

Plastični krovni prozori

PVC krovni prozori su čest odabir i to iz više razloga. Nisu osjetljivi na vlagu kao drvo, a ako imate svu stolariju od PVC-a, ovo je onda i logičan izbor. Jednostavno se čiste i nije ih potrebno dodatno održavati.

Dodatne mogućnosti

Osim osnovnih materijala, na krovne prozore se može staviti i komarnik, ali i ugrađeni senzor za kišu koji kod prvih kapljica automatski zatvara prozor. Neki krovni prozori će imati i dvostruki ovjes, odnosno prozor će se otvarati za 45 stupnjeva, što će omogućiti i bolji pogled.

Krovni prozori iskustvo

Svoje iskustvo s krovnim prozorom je s nama podijelio Zdenko (62) koji je dugogodišnji vlasnik ovih prozora. Otkrio nam je kako je ugradnja krovnih prozora po njemu vrlo praktična i da daje puno svjetlosti tijekom godine, ali je naveo i neke mane.

– Dugo godina sam vlasnik tavanskih, krovnih prozora. Prve prozore sam ugradio još 1987. godine, a tada su na tržištu ovi prozori bili izrađeni od lima, stakla i drva koje je impregnirano. Praktični su za ugrađivanje između tavanskih greda i mogu se brzo ugraditi. Propuštaju dosta svjetlosti i praktični su za provjetravanje prostorije u kojoj se boravi. Ti prvi prozori su nažalost bili kratkog vijeka, jer drvo je na pojedinim dijelovima počelo trunuti, pa sam ih zbog toga morao zamijeniti. Trajali su oko 17 godina, rekao nam je Zdenko.

Nakon njih je ugradio krovne prozore s bijelim okvirom poput PVC izrade, s izolacijskim duplim staklom, limenim okvirom za ugradnju i mogućnošću nadogradnje vanjskog i unutarnjeg sjenila.

– Taj dodatak ima svoju zahvalnu primjenu pogotovo jer se može prostorija zamračiti i ugodnije je spavati. A vanjsko sjenilo je po meni je najvažnije. Kako su se mijenjali atmosferski uvjeti koji su postajali sve jači, odnosno sunce je postajalo sve jače, uspjelo je prvih godina vrlo dobro zaštiti od topline, pogotovo ljeti. Zadnjih godina kada je vani 30 stupnjeva postaje vrlo vruće u sobi pa je bez klime teško ohladiti sobu za boravak ili spavanje, otkrio nam je sugovornik i dodao da ih je važno dobro izolirati.

Izdvojeni članak

Prozorske klupčice: Kakve sve postoje i kako odabrati najbolje?

Krovni prozori cijena

Krovni prozori nisu jeftini, ali imajte na umu da se prozori kupuju na dulji niz godina pa je i bolje na početku uložiti više novaca. Ako ćete štedjeti na krovnim prozorima, riskirate i nekvalitetnije materijale, ali i s vremenom mogućnost prodora vode u prostor. Cijena će ovisiti i o veličini prozora, materijalu, ali o posebnim specifikacijama.

Tako će drveni prozor sa središnjim ovjesom dimenzija 78×98 koštati oko 330 eura. S druge strane, puno skuplji će biti prozor na električno upravljanje visine 78 cm i duljine 55 cm za koji ćete izdvojiti oko 830 eura. Još skuplji će biti krovni prozor u obliku kupole, za koji će trebati izdvojiti više od 1.000 eura.

Dakle, krovni prozori su dobar odabir, ali treba paziti na materijal, ali i na još neke detalje kod ugradnje. Najvažnije je dobro ih montirati i napraviti dobru izolaciju.

Copy link
Powered by Social Snap