Pretraga

Mučite li se i vi s čišćenjem prozora? Donosimo pet savjeta koji će vam olakšati život

A- A+

Najljepša stvar koja se može dogoditi nekom prostoru je ta da u njemu ima puno prirodnog svijetla. Naravno, to je posljedica toga da imate velike prozore. I dok su veliki prozori predivni, isto tako su najgora stvar kada je u pitanju čišćenje.

Ilustracija, foto: Unsplash; Maria Krasnova

I dok ćete suđe oprati nakon svakog korištenja (ili se tako barem nadamo), a slično je i s odjećom, prozori su često zapostavljeni. Čak i kada krenete u čišćenje kuće, vrlo vjerojatno ćete se fokusirati prije svega na podove, a zatim na prašinu po ostalim površinama. Prozore nekako samo zaboravimo, ili želimo zaboraviti.

S druge strane, kako piše Architectural Digest, upravo puno prirodne svjetlosti je dobro za vaše zdravlje, a samim time i za sreću. Nije to samo neka floskula, već postoje razna istraživanja koja su to potvrdila. No, ako se na prozorima nalazi debeli sloj prljavštine, pomiješan s razno raznim mrljama, vjerojatno se ipak nećete osjećati tako dobro.

Čišćenje prozora je zaista zahtjevno i naporno, ponajviše zato što ih je fizički teško kvalitetno očistiti. Vjerojatno i sami imate onaj jedan prozor do kojeg je gotovo pa nemoguće doći, a ni s ovim ostalima situacija nije puno bolja. Na svu sreću, donosimo nekoliko savjeta, uz koje će i čišćenje prozora postati lagan zadatak. Donekle.

Izdvojeni članak

Imate elemente od nehrđajućeg čelika u kuhinji? Brzo i efikasno ih očistite u samo šest koraka!

Sredstva za čišćenje

Kao i za sve ostale površine, želite prije svega nabavite sredstva za čišćenje koja će vam pomoći da vaši prozori budu blistavi. Najmanje što možete napraviti jest nabaviti nešto što je specifično tu za skidanje prljavštine, i krpe s kojima ćete ih uspjeti ‘ispolirati’ do savršenosti.

DIY opcija

Ako se volite eksperimentirati s DIY rješenjima, ne morate tražiti dalje. Sve što će vam trebati jest bočica u koju ćete moći pomiješati dvije trećine vode s trećinom bijelog octa i spremni ste za ekspresno čišćenje. Druga opcija je topla voda s nekoliko kapi deterdženta za ručno pranje suđa.

Krpe

Osim što se morate pobrinuti da je vaše sredstvo za čišćenje učinkovito, morate nabaviti i dobru krpu. Sigurna opcija je krpa od mikrofibre ili slične maramice. Ono što svakako morate izbjegavati su papirnati ručnici, koji će sasvim sigurno ostaviti tragove po prozorima. Za vanjske prozore, možete prije svega pomoću metle skinuti paučinu ili slične probleme.

Dobar trik je i taj da prije nego što počnete s čišćenjem prozora, da ispod njih stavite ručnik za tijelo ili plažu. Često se dogodi da to čišćenje postane dosta neuredno, a ovako ćete izbjeći čišćenje, nakon čišćenja.

Unutarnji prozori

Sad kad ste se opremili svime i svačime, vrijeme je da krenete u samo čišćenje. Baš kao što ćete i podove prvo usisati prije nego što ih operete, dobro je napraviti isto i s prozorima. Prvo s običnom, suhom krpom prođite prozore, kako biste izbjegli nakupine prašine. Nemojte zaboraviti očistiti i okvir prozora, kao i pragove.

Nakon toga, pošpricajte prozore i s čistom krpom ih očistite. Najmanje tragova će ostati ako to budete radili pokretima u obliku slova Z. Ako to nije dovoljno, očistite ih s vodom i deterdžentom za pranje suđa. Ne dajte se obeshrabriti ako vam bude trebalo više pokušaja dok ne dođete do savršenstva.

Vanjski prozori

S vanjskim prozorima, situacija je nešto kompliciranija. Ovisno o tome možete li to napraviti, odlična bi stvar bila kada biste ih mogli samo politi s vodom s vanjske strane, i tako barem ukloniti dio prljavštine. Nakon toga ih prođite s običnim sredstvom za čišćenje. Pazite da krenete od vrha prozora, prema dnu.

Ako pak to nije opcija, ne znači da ćete pustiti prozore da budu prljavi. Možda ćete se morati malo više potruditi oko toga da dođete do svakog dijela prozora, no sasvim sigurno će se isplatiti kada Sunce obasja vaš prostor i život vam postane automatski ljepši. Zvuči kao klišej, no isprobajte i uvjerit ćete se da je zaista tako.

Mučite li se i vi s čišćenjem prozora? Donosimo pet savjeta koji će vam olakšati život
Share via
Copy link
Powered by Social Snap